Hopp til hovedinnholdet

Jeg drikker energy drikker en gang i uken.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

hei jeg drikker energy drikker en gang i uka. det det går mest i er red bull og mønster(mønster blir ikke solgt i norge pga mere koffein enn redbull) er det farlig og drikke dette selv om jeg er for ung det er jo blitt 18 år i sverige så jeg får mamma og andre venner til og kjøpe til meg,kan de få trøbbel for det?? selv kan jeg kjøpe der det er 15 år i sverige når jeg er 13 de tror jeg er 15

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Sannsynligheten for at din mor eller dine venner får trøbbel med å kjøpe dette til deg er liten. Hvordan lovgivningen er i Sverige kan vi ikke svare på, men i Norge ville man juridisk sett fått tilsnakk, ev. et forelegg hvis man som foreldre hadde blitt tatt for å kjøpe slik drikk til mindreårige.  

 

Koffein har effekt på mange funksjoner i kroppen, bl.a. sentralnervesystemet (stimulering, søvnløshet), hjertet (pulsøkning), nyrefunksjon (økt urinproduksjon), blodsirkulasjonen, mage- og tarm, og lungefunksjonen. Tidlige symptomer på akutt forgiftning kan observeres allerede ved 500 - 600 mg/koffein per dag, tilsvarende 5 - 6 kopper kaffe, og karakteriseres ved hodepine, kvalme, magekramper, rastløshet, rask puls og ujevn hjerterytme. Jevnlig inntak av koffein gir en fysisk toleranseutvikling, og ved brå slutt på et høyt inntak kan man utvikle abstinens-symptomer i form av bl.a. hodepine. Dødelig dose koffein er ca. 8 - 10 gram/dag, tilsvarende ca 60 - 100 kopper kaffe.

 

Les mer om koffein HER.

Hilsen RUStelefonen 08588
Ring eller send SMS til 08588

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser


Quiz: Hva vet du om vanskelige ting i hjemmet?

Hvem får ansvaret for deg dersom foreldrene dine ikke er i stand til å ta vare på deg?