Hopp til hovedinnholdet

Sex med mindreårige - kjæresteforhold

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei. jente på fjorten år fra bergen, som lurer på en ting. Jeg har vært sammen med kjæresten min i et par måneder, og han er 17 år. jeg lurer på rettighetene når det gjelder sex osv, kan han virkelig bli anmeldt? hva om vi vil ha sex, kan vi ikke ha det når jeg er mindreårig? blir 15 i år. mvh camilla

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det fremgår av straffeloven § 196 at den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel i inntil 6 år. Maksimumsstraffen ble hevet fra 5 til 6 års fengsel i juni 2010. Formålet med bestemmelsen er primært å beskytte barn under den angitte alder mot seksuelle overgrep og utnyttelse fra voksne.

 

Straffelovens § 196 åpner for at straff kan falle bort dersom de som har hatt den seksuelle omgangen, er jevnbyrdige i alder og utvikling. Bakgrunnen er at det i disse tilfellene kan være urimelig å straffe. Det foretas en totalvurdering av partenes alder og fysiske og psykiske utvikling. I utgangspunktet er ikke en gutt på 17 år og en jente på 14 år jevnbyrdige i alder og utvikling, men det vil trolig gjøres konkret vurdering av dette i den enkelte sak.

 

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser


Quiz: Hva vet du om trafikk og førerkort?

Hva slags utstyr er påbudt på sykkel når du sykler på offentlig vei?