Hopp til hovedinnholdet

Hva er aldersgrensa for å være alene hjemme?

Jente
 

Spørsmål

Hva er aldersgrensa for å være alene hjemme? Er det 12 år eller 10 år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du stiller to korte spørsmål, og jeg forestiller meg at du kanskje forventer like korte svar. Først og fremst vil jeg svare deg at det ikke finnes en slik aldersgrense som du spør om. Mao. er det verken 12 år eller 10 år som er aldersgrensen for å være alene hjemme. Dette er det opp til foreldre å bestemme og da med utgangspunkt i flere forhold. Foreldre må vurdere barnets alder og modenhet, tidspunktet på døgnet det er snakk om, hvor lenge, evt. sammen med hvem, osv. Jeg nevner samtidig at selv når barn fyller 18 år og blir det vi kaller myndige med samme rettigheter som voksne, er det like fullt foreldrene som bestemmer så lenge barnet bor hjemme. Når det er sagt, skal selvsagt barn høres, og det er derfor veldig viktig at foreldre - også dine, lytter til sine barn og lar deres synspunkter telle med enten det gjelder det å være alene hjemme eller i forhold til andre ting.


Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)
Ciaran & Ciara
6
07.07.2019 03:45:43
Hei vi er en gutt og ei jente på 15 år, som er bror og søster tvillinger og bestevenner. Vi mener at det er tull at foreldre skal få bestemme om ungdommer skal få være aleine hjemme eller ikke når de er 18 år og myndige, selv om de bor hjemme. Ungdom som er 18 år er myndige sjøl om de bor hjemme hos foreldra sine eller ikke. Enten så har vi en myndighetsalder eller så har vi det ikke, så enkelt og greit er det. Hilsen Tvillingbror og Tvillingsøster på 15 år, som er bestevenner.

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser