Hopp til hovedinnholdet
Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 13 år, og jeg går i 8.klasse. Snart skal jeg og de andre ut å jobbe, for å tjene penger til et prosjekt. Det jeg lurer på er hva slags jobber jeg kan ta. Jeg vil helst jobbe med dyr, siden jeg vil bli veterinær.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet!

Før man fyller 15 år er det en del jobber man ikke kan ta. Men er man 13 år kan man ta lettere type jobber, som rydding i butikk eller på kafé, varepåfylling, vaktmesterrelaterte-jobber, hagearbeid, jobber på gård, avisbud, hunde- og barnevakt, male hus, vasking osv. Kjenner du til en dyrebutikk eller veterninær der du kan høre om de for eksempel trenger ryddehjelp? Ellers kan det å være hunde- kanin- eller kattepasser kanskje være noe.

 

For å finne disse typen jobber er det lurt å gå rundt til bedrifter eller steder der du kan tenke deg jobb. Spør etter sjefen/daglig leder, presenter deg og hør om de trenger hjelp i den perioden du vil jobbe. Si at du kan rydde, vaske, fylle på med varer og hjelpe til med det som trengs. Lever gjerne en cv og jobbsøknad (se i artikkelen under svaret om hvordan det gjøres). Dette vil gjøre at du virker motivert og interessert i en jobb, samt at sjefen lettere vil huske deg hvis det skulle bli en ledig stilling senere.

 

Bruk uansett nettverket ditt! Spør foreldrene dine, naboer, onkler og andre du kjenner om dem vet om noen ledige jobber. Hvis du kjenner noen med  hund eller katt, spør om de trenger hjelp. Veldig mange får sin første jobb gjennom familie eller bekjente. Derfor er det veldig viktig at du er aktiv og sier til alle at du er på jobbjakt.

 

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser