Hopp til hovedinnholdet

Lov å starte egen bedrift når jeg er 13 år?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 13 år og driver med produksjon av apps til iPhone, Android Windows Phone 7 og webside programmering i CSS, HTML, FLASH og HTML5. Dette har jeg siden jeg fikk muligheten til å få frikort tatt betalt for, og tjener gode penger på det. Jeg har til nå gitt bedriften jeg har laget apps/websider for mitt frikort mens jeg jobbet med prosjektet og fått lønn fra bedriften som om jeg var annsatt der. Spørsmålet er om det er mulig for meg å ta betalt på andre måter? F. eks. faktura. Eller blir det regnet som svart arbeid siden jeg ikke leverer skattekortet/frikortet til bedriften? Er det i såfall noen muligheter eller smutthull som gjør at jeg som 13-åring kan starte en bedrift? Takk for svar på forhånd. Hilsen gutt, 13.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det følger av vergemålsloven § 2 at den som er umyndig (under 18 år) ikke selv kan råde over sine midler eller binde sig ved rettshandel, medmindre annet særlig er bestemt.

 

Dette innebærer blant annet at du ikke kan starte en egen bedrift før du er 18 år. Det du evt. kan gjøre er å få foreldrene dine til å starte bedrift for deg, men da vil de måtte forvalte pengene du tjener og stå til ansvar for det du gjør.

 

Dersom du ikke betaler skatt for oppdrag du utfører for bedriften du arbeider i vil dette være å anse som svart arbeid. 

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser