Hopp til hovedinnholdet

Er det en forbrytelse å ha sex med kjæresten min på 14 år?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei hei, Jeg er nettopp fylt 17 og er sammen med en jente på 14. Vi hat er helt fantastik forhold osv osv, men anngående sex så er henne mindreårig og ikke jeg. Jeg ville alderig ha presset henne til noe sånt som sex men man vet jo alderig hva som kan skje i "the heat of the moment". Og hvis vi skulle ha hatt sex, er det en forbrytelse på min side? Vi sier at begge hadde lyst (eller så hadde det alderig skjedd) men kan foreldrene hennes annmelde meg selv om kjæresten min ville ha sex med meg? jeg vil for det første ikke såre kjæresten min og jeg vil hværtfall IKKE komme i fengsel eller få et rulleblad for å ha gjort noe uskyldig som å ha sex med kjæresten min! Takk for meg, det var alt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Straffeloven § 196 slår fast at den som har seksuell omgang med barn under 16 år kan straffes. Imidlertid fremgår det av § 196 fjerde ledd at straffen kan bortfalle hvis de som har hatt den seksuelle omgangen er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling. Særlig hvis den ene parten er svært ung, vil imidlertid ikke straffen bortfalle. På samme måte vil det at den yngste parten er svært moden for alderen, kunne gjøre at større aldersforskjeller kan godtas.

 

Du har altså i utgangspunktet ikke lov til å ha sex med kjæresten din, selv om det er fullstendig frivillig fra hennes side. Aldersforskjellen mellom 17 og 14 er i grenseland for hva som er straffbart. Det vil derfor avhenge av en konkret vurdering om du kan straffes for dette, hvis forholdet skulle bli anmeldt.

 

Les også mer om hvorfor det er en aldersgrense på 16 år for sex i artikkelen under.


juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser