Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine nekte meg å kjøre motorcross til jeg blir 18?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Har strenge foreldre som mener at jeg ikke har lov til å kjøre motocross som sport. De er vel vettskremte av motorsykler og er beskymret for en tidligere bilulykke jeg hadde da jeg var liten. De mener dessuten at man blir lett drept av å kjøre motorsykkel. Betyr dette at jeg som 16åring, ikke får lov til å kjøre motocross uten foreldrenes tillatelse frem til jeg blir 18 år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Ifølge barneloven § 30 har barn krav på omsorg og omtanke fra de som har foreldreansvaret for det. Det innebærer at foreldre har lov til å ta avgjørelser for barnet innenfor de grensene som følger av barneloven §§ 31 til 33. I utgangspunktet har altså foreldrene din lov til å nekte deg å kjøre motorcross frem til du fyller 18 år.

 

Barneloven har også regler som sier at etterhvert som barnet blir eldre har det rett til å bli hørt før det tas avgjørelse vedrørende personlige forhold, og barn som har fylt 12 år har krav på at det blir lagt stor vekt på barnets mening. Det er også slik at etter § 33 skal foreldre gi barnet stadig større selvråderett med alderen og frem til barnet blir myndig. Disse reglene finner du i barneloven kapittel 5, og du kan lese mer om dem her. 

 

Frem til du fyller 18 kan altså foreldrene dine bestemme over deg, og blant annet nekte deg å kjøre motorcross. Jeg vil allikevel anbefale deg å ta en prat med foreldrene dine om dette. Kanskje du kan foreslå at de blir med og ser på motorcross, eller at de tar en prat med en som har mye erfaring fra sporten og som kan fortelle dem litt om det. Kanskje kan du bevise ovenfor dem at du vil behandle en sykkel ansvarlig.

 

Lykke til! 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser