Hopp til hovedinnholdet

Er det lovlig å være kjærester når det er 22 års aldersforskjell

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 17 år som lurer på noen ting. Jeg liker onkelen min veldig godt! og han liker meg også. Vi er så forelsket i hverandre. og faren min vet at han og jeg snakker mye sammen. Men han er jo 22 år eldre en meg . og vi er veldig redde får hva som kan skje om resten av familien finnet det ut at han og jeg er så glad i hverandre. Men er det lovelig og være kjærester når det er 22 års alderforskjell på oss..? og er det lovelig og være sammen med sin onkel? Han og jeg vil gjøre alt for hverandre! og syntes det er så vanskelig å gå i fra hverandre. Vi vil ikke gå i fra hverandre! hva skal jeg/vi gjøre??? Mvh en jente som er nervøs!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke det at det er 22 års forskjell på dere som er problemet i denne saken, men det at dette er onkelen din.  

 

Det er ikke ulovlig i lovens forstand å være sammen med onkelen sin, men det anbefales ikke, da f.eks det å få barn med en i så nær slekt vil kunne få store genetiske konsekvenser for barnet.

 

Du sier selv at dere er engstelig for hva som kan skje dersom resten av familien finner ut av dette, og det viser at dere skjønner at dette forholdet ikke er etisk riktig.

 

Du har gode følelser for onkelen din.  Jeg tenker at han jo kan være både hyggelig og kjekk, men at det er viktig å greie å definere disse følelsene på en måte som gjør at det ikke blir komplisert videre i livet.  En eldre onkel ER nær familie, og du kan ha et nært og bra forhold til ham som en onkel og venn, men det blir komplisert hvis man lar kjærestefølelser få lov å utvikle seg.  Det er jo faktisk sånn at man i noen grad kan styre eller definere dette selv.  Hvis du og han åpner opp for at kjærestefølelser skal få komme, så tillater dere det, og det får utvikle seg, men hvis dere er tydelige overfor hverandre og dere selv om at dette er et godt vennskap og ikke noe annent, blir det lettere å etterleve det.  -Da gir man også friheten til å kanalisere kjærestefølelser i andre retninger, slik at man finner en annen å ha som kjæreste etterhvert. 

 

Jeg tenker at her må både du og onkelen din ta selvstendig ansvar for å ikke videreutvikle det forholdet dere har i dag.

 

Se også råd i artiklene under.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er seksuelle overgrep?

Guttehånd holder jentehånd nede

Å gjøre noe seksuelt med noen som ikke vil det, er et seksuelt overgrep. Med seksuelle overgrep menes alle former for seksuelle krenkelser.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Forelska i læreren

Forelska i læreren? (ung.no)

Den kjekke lærervikaren får deg til å glemme både matteformler og vennedrama. Fotballtreneren sier alltid noe hyggelig til akkurat deg, og det kribler i magen når du skal på trening. Lederen på ungdomsklubben er det søteste du har sett, og eneste grunnen til at du går dit. Mange har opplevd lignende 'håpløse' forelskelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser