Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å ha sex hvis begge er 14 år.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Har lest et sted at det er lov til å ha sex under 16 år hvis man er like i utvikling, men hvis man ikke er det, er det da lov til å ha sex hvis begge er 14 år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Lov om seksuell lavalder er til for å beskytte så man ikke har sex før man er moden for det og ikke blir utnyttet av noen som er eldre i alder og "modenhet". Det er da fysisk og psykisk modenhet man tenker på. 

 

Hvis to 14 åringer har sex med hverandre og begge gjør dette HELT frivillig og føler seg modne for det, kan altså det gå bra.  Det er ingen lov som sier at det er lovlig, men loven sier at straff for seksuell omgang kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige i alder og utvikling. Det vil si at ungdommene både må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt.

Høyesterett har sagt at man ved denne vurderingen ikke bare skal se på aldersforskjellen i seg selv, men også på hvilket alderstrinn de som har sex befinner seg. Det betyr at hvis den yngste parten har lav alder, for eksempel 13 år, godtar retten mindre aldersforskjell enn om den yngste parten var 15 år. Når man ser på aldersforskjellen må også modenheten til de som har sex vurderes. Hvis for eksempel den yngste parten er veldig moden for alderen, vil en større aldersforskjell kunne godtas

 


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser