Hopp til hovedinnholdet

Sex med mindreårig

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på nitten år og har en kjæreste på femten og halvt år vi har et aktivt sex og samliv. Men moren til kjæresten truer med og annmelde det og lurer på hvor langt hun kommer med det. Jeg har jobb og 3 års utdannelse og ikke noe på rulle bladet. Moren skal vell in på psykysk avdelig og vil si at hu ikke klarer og hantere barnet. hu er mye mer på skole og har det mye bedre når hu er med meg. jeg har tenkt og få leilihet og flytte inn der men vil ha med kjæresten. vi har vert sammen i 6 mondeder får sex i forholdet. Hu tokk valget om sex. og hu vil nekte og gi vagina test vis det er et de planlegger. men uansett hvor langt kommer moren med annmeldese på meg ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det fremgår av straffeloven § 196 at den som har seksuell omgang med barn under 16 år, kan straffes med fengsel i inntil 6 år. Maksimumsstraffen ble hevet fra 5 til 6 års fengsel i juni 2010. Formålet med bestemmelsen er primært å beskytte barn under den angitte alder mot seksuelle overgrep og utnyttelse fra voksne.

 

Straffelovens § 196 åpner for at straff kan falle bort dersom de som har hatt den seksuelle omgangen, er jevnbyrdige i alder og utvikling. Bakgrunnen er at det i disse tilfellene kan være urimelig å straffe. Det foretas en totalvurdering av partenes alder og fysiske og psykiske utvikling. I utgangspunktet er ikke en gutt på 17 år og en jente på 14 år jevnbyrdige i alder og utvikling, men det vil trolig gjøres konkret vurdering av dette i den enkelte sak.

 

Legger ved en artikkel nedenfor hvor det står litt om hva som kan skje ved en eventuell anmeldelse.

 

Med vennlig hilsen

Juristen (www.ung.no)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser