Hopp til hovedinnholdet

Hva er straffen ved å kjøpe alkohol til en person under 18 år (17år)?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hva er straffen ved å kjøpe alkohol til en person under 18 år (17år)? Har mengden alkohol betydning for straffen? Hva sier reglene til det å drikke alkohol før man er 18 år? Hvor kan jeg lese om straffen, jeg finner ikke noe i alkoholloven.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er forbudt å selge, skjenke eller utlevere alkohol til personer som er under 18 år. Dette står i alkoholloven § 1-5. Aldersgrensene i alkoholloven er satt for å beskytte barn og unge mot de uheldige skadevirkningene alkohol kan føre med seg. Det følger av § 10-1 at man kan straffes for å overlate alkohol til mindreårige. Straffen er bøter eller fengsel inntil 6 måneder. Mengden av alkohol som vedkommende har solgt er et viktig moment i utmålingen av straffen.

Det er ikke knyttet noen egne bestemmelser til det å drikke alkohol som mindreårig. Det er de ulike måtene de kan skaffe seg alkohol på som er regulert.

Les mer i de vedlagte artiklene.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å kjøpe alkohol til mindreårige

To gutter drikker øl i parken (colourbox.com)

Å kjøpe alkohol for mindreårige er straffbart, og kan få konsekvenser for den som gjør det. “Prikken” på rullebladet kan begrense mulighetene for jobb, reiser og utdanning.

Les mer

- Kjøper alkohol til mindreårige

Kjøper vin (colourbox.com)

Jeg skal på fest i helgen og vil kjøpe med øl og rusbrus og sånt til noen venner som ikke har fylt 18 ennå. Hvis jeg går alene i butikken vet jo ingen at jeg egentlig kjøper til noen andre, så jeg tenkte å prøve. Hva skjer om jeg blir tatt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol