Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på et par ting angående energidrikker og alkohol.

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på et par ting. ang. energidrikker og alkohol. Jeg inntar omtrent 0,5 - 1,0 L energidrikk om dagen, er dette farlig? I tillegg deltar jeg på en del fester, kanskje annenhver helg, og drikker en del alkohol for anledningen. Jeg har hørt at energidrikk ikke skal blandes med alkohol pga. hjerterisikoer. -Stemmer dette? Jeg trener en del, og personlig helse er viktig for meg. På forhånd, takk for svar. Dere gjør en god jobb!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Kort svar
0,5-1 liter energidrikk tilsvarer 3-4 store kopper (krus) filter- eller kokekaffe. Det er ikke så farlig om du fordeler det utover hele dagen. Kombinasjonen med alkohol bør du være forsiktig med. Du merker ikke alkoholen så godt når den blandes ut med energidrikk, både pga. at smaken kamufleres, og fordi alkohol er overveiende dempende og energidrikk stimulerende. Du må derfor være bevisst på hvor mye du faktisk får i deg. Vær oppmerksom og forsiktig hvis du drikker den blandingen! En god vane når det gjelder alkohol er å alltid passe på å spise godt før du begynner å drikke.

Nederst i svaret finner du lenker med masse informasjon.

Utfyllende svar
Koffeinholdige drikker har fått mye oppmerksomhet fordi de er blitt satt i forbindelse med helseproblemer (koma) og dødsfall hos ungdom som har drukket store mengder energidrikker kombinert med alkohol. I bl.a. Norge og Frankrike var Red Bull forbudt inntil mai 2009. I Norge ble forbudet opphevet p.g.a. endringer i EUs regelverk som ikke lenger ser på koffein som et legemiddel. Helsemyndighetene i Norge er kritiske til opphevelsen av forbudet. Men det er forskjell på energidrikker i Norge og ellers i verden. Husk det. Dersom du er vant til en viss mengde bokser med energidrikker innkjøpt i Norge, og bytter til samme mengde utenlandske bokser uten å være klar over forskjellen i koffeininnhold, kan kroppen reagere symptomene nevnt under.

Den mengden du drikker, tilsvarer omtrent 3-4 krus/store kopper med kaffe. Fordelt over et helt døgn, er ikke det så ille mye. Du kan selv kjenne etter på kroppen om det blir for mye, for da vil du merke symptomer.

Hvilke symptomer kan man få av for mye koffein?
Koffein har effekt på mange funksjoner i kroppen, bl.a. sentralnervesystemet (stimulering, søvnløshet), hjertet (pulsøkning), nyrefunksjon (økt urinproduksjon), blodsirkulasjonen, mage- og tarm, og lungefunksjonen. Hvis du kjenner at du får hjertebank, og tisser mye, da kan det være lurt å dempe inntaket litt. (Hvis du drikker kaffe i tillegg må du ta det også med i regnestykket). Men ikke vær for bekymra, vi får inntrykk av at du drikker denne mengden forelt over en hel dag. (Kilde: Ung.no)

Taurin
Taurin har i den senere tid blitt en populær ingrediens i energidrikker, for eksempel Red Bull. Stoffet har imidlertid ingen dokumenterte stimulative effekter. Det er uklart hvorfor taurin inkluderes i energidrikker, men taurin har en lett hemmende effekt på nervesignaler. Dette kan bidra til å dempe skjelving ved inntak av koffein. Taurin hevdes dessuten å kunne binde vann i hjernen, hvilket kan motvirke den vanndrivende effekten til koffein.

Alkohol og energidrikk i kobinasjon
Du sier ikke noe om hvor mye du drikker på fester. Mengden alkohol har temmelig stor betydning for hvor skadelig det er (eller kan være). I kombinasjon med alkohol kan energidrikker gi den utilsiktede bivirkningen at man ikke oppfatter hvor full man egentlig er. Siden alkohol i all hovedsak virker dempende og koffein virker stimulerende, kan det ene giftstoffet kamuflere virkningen av det andre.

Når du blander alkohol og energidrikk, vil vi anta at det er snakk om brennevin/sprit (det vet vi jo ikke, men det er neppe øl eller vin du blander med, det smaker sikkert ikke spesielt godt). Generelt sett er brennevin noe man skal være svært forsiktig med å drikke. Her som eller gjelder det å ta det pent og rolig. Når du har drukket en drink/et glass, kan det være lurt å vente litt for å kjenne etter virkningen, både virkningen av alkoholen og virkningen av energidrikken. Hvis du merker at du blir pussa/brisen og/eller noen av bivirkningene fra energidrikken, er det lurt å drikke noe annet, for eksempel brus eller vann.

Artikler/lenker/kilder

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol