Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å drikke øl som du har laget selv?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Er det farlig å drikke hjemmeøl som du har laget selv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

alkoholloven kap. 6 er det gitt regler om tilvirkning av alkohol. Utgangspunktet er at all tilvirkning av alkohol krever bevilling/tillatelse. Dette gjelder likevel ikke for tilvirkning av alkoholholdig drikk som ikke er brennevin, så lenge tilvirkningen bare er for eget bruk. Det er derfor lovlig å tilvirke øl til eget bruk uten bevilling. En annen sak er at alkoholloven inneholder regler som gjør det ulovlig å selge eller på annen måte utlevere alkoholholdig drikk til personer under 18 år. Formålet med loven er i størst mulig grad å begrense de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan innebære. Som et ledd i dette anses det som viktig å hindre bruk av alkohol hos mindreårige. Du kan derfor få problemer med å kjøpe maltektstrakt og andre produkter som klart skal brukes til å fremstille alkohol.

Å drikke hjemmebrygget øl er ikke farligere enn å drikke vanlig øl. Når det er sagt så bør du være oppmerksom på hvilken risiko du utsetter deg for når du drikker i ung alder.

Bruk av alkohol påvirker blant annet veksthormonet i kroppen. Veksthormon produseres i hypofysen (hjernevedhenget) og er viktig for normal vekst og utvikling. Utskillelsen av veksthormon er størst i slutten av tenårene, når veksten er størst, og produksjonen synker gradvis med økende alder. Produksjonen og nivået av det mannlige kjønnshormon, testosteron, vil også gå ned.

Fordi ungdom ikke er ferdig utviklet hverken fysisk eller psykisk har de også dårligere forutsetningen for å takle alkoholens virkninger. Dette vil igjen øke sjansene for både fysiske og psykiske skader. I tillegg til fysiske og psykiske skader er det i tillegg en økt risiko for å pådra seg sosiale skader. Alkoholen reduserer vurderingsevnen, ungdom har mindre livserfaring enn voksne, og kan derfor gjøre lite veloverveide ting i alkoholrus. Du kan lese mer  om ungdom og alkohol her.

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol