Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på, hva er en grei mengde av vodka å drikke hvis en allerede har drukket litt øl og vin fra før av og alikevell ikke være HELT borte?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 18 år som skal på fest hos en venn og drikke for første gang. En av vennene mine som og skal være med ble tatt bilde etter første gang han drakk vodka. Jeg vil helst unngå å bli tatt et like uflaterende bilde av selv. Jeg vet ikke hvor mye han drakk før dette skjedde. Jeg lurer på, hva er en grei mengde av vodka å drikke hvis en allerede har drukket litt øl og vin fra før av og alikevell ikke være HELT borte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Der tydelig at du ønsker å ha kontroll selv om du drikker alkohol, og det er bra. Det er vanskelig å gi deg et godt svar på hvor mye alkohol du tåler for vi vet ikke så mye om deg. Høyde, vekt, dagsform, syk eller frisk, og andre forhold har innvirkning på promillen, og hvor beruset du opplever deg som. Derfor finnes det ingen oppskrift som med sikkerhet kan gi deg svar på hvor beruset du blir. Du er tydeligvis uerfaren med det å drikke og derfor er det lurt å være forsiktig når du drikker første gangen. Kjenn godt etter hva som skjer med kroppen din underveis. Kroppen opplever alkohol som gift og hvis du ikke er er vant med å drikke kan du fort både bli svært beruset og syk (kaste opp).

Drikk derfor gjerne alkohol med lav alkoholprosent som øl og vin, for da beholder du lettere kontrollen. Drikk langsomt og ta deg gjerne en pause og ett glass vann mellom hver enhet du drikker. En vanlig festpromille ligger på mellom 0.5-1 promille og det trengs bare to til tre øl for å nå den for de fleste. Så når du skriver at du skal drikke vodka etter først å ha drukket øl og vin kan du fort få en høy promille. 

Du kan lese mer om promille i denne artikkelen om Alkoholpromille fra Folkehelseinstituttet. Vi legger også med en lenke til en promillekalkulator som hjelper deg å beregne promillen. Men, husk kalkulatoren tar ikke hensyn til alle de forhold som vi har nevnt m.h.t hvor godt du tåler alkohol og hvor beruset du blir. Kontroll er stikkordet her, mister du kontrollen ender du fort opp i liknende eller verre situasjoner som den kameraten din kom i.


Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol