Hopp til hovedinnholdet

Jeg er adoptert og storeboren min har hatt en fortid med mye alkohol. Den biologiske faren min var alkoholiker. Blir jeg det også?

 

Spørsmål
Hei, gutt på 19 her.
Jeg er adoptert og storeboren min har hatt en fortid med mye alkohol.
Den biologiske faren min var alkoholiker.
Gjør dette at jeg får større sjanse for å bli det også?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er en viktig problemstilling du tar opp og det er bra at du er bevisst og undrende i forhold til dette. Det finnes imidlertid ikke enkle svar på dette spørsmålet, da årsaken til at noen mennesker blir misbrukere av alkohol er svært mangfoldig og sammensatt. Du skriver at din biologiske far var alkoholiker, og at din storebror har hatt en fortid med mye alkohol. Du nevner også at du er adoptert. Du skriver ikke om du har vokst opp sammen med din biologiske far tidlig i livet og når du ble adoptert, eller om din storebror er biologisk søsken.

Det vi vet om genetisk arvelighet er at forskning på dette peker i retning av at noen er født mer sårbare når det gjelder å utvikle et alkoholmisbruk. Det er imidlertid ikke slik at dersom en har en genetisk sårbarhet i seg at en nødvendigvis utvikler alkoholisme. Den ”sosiale arven” er også av stor betydning. ”Sosial arv” vil si den læring som skjer mellom barn/unge og omsorgspersonene, og som gjør at handlingsmønstre gjentar seg fra foreldre til barn. En god ”sosial arv” vil være en beskyttelsesfaktor for barn/unge når det gjelder blant annet utvikling av alkoholisme.

En annen viktig faktor er venners påvirkning. De fleste barn og unge gjør de første erfaringene med rusmidler sammen med venner. Statistikk viser at tidlig debut med alkohol og tobakk er en risikofaktor for utvikling av rusmisbruk. Det er viktige valg en står overfor, og det er veldig flott å høre at en ung gutt som du er bevisst på risikoen for alkoholavhengighet.

Ta vare på deg selv og lykke til!

Hilsen ung.no i samarbeid med 800TRYGG.

800TRYGG (80087944) er en anonym hjelpetelefon for barn og unge som utsettes for voksnes rusmisbruk. Telefonen er åpen alle dager fra 14-20.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol


Quiz: Hva vet du om ytringsfrihet?

Hva vil det si at du har ytringsfrihet?