Hopp til hovedinnholdet

Faren min drikker seg full, kjefter, skriker og slår rundt seg. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Faren min drikker seg full hver eneste uke. Han begynner å skjefte, skrike, slå på ting rundt seg, og han banner. Hvis han ser att jeg gråter blir han bare enda surere. Moren min døde av kreft så derfor bor jeg alene med pappa. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger. Dette har pågått i flere år og jeg tror det bare kommer til å fortsette. Hva skal jeg gjøre? I tillegg er det stress med karakterer og han blir sur hvis jeg får under 5-

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Jeg forstår godt at du blir fortvilet og du er nok helt sikker også veldig engstelig. Det er alvorlig det du beskriver. Du skal ikke bo i et utrygt hjem med alkohol, uforutsigbarhet og mye kjeft og uro. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesøster eller sosiallærer på skolen din og fortell hvordan det er hjemme. Slik du har gjort så fint her til oss. Helsesøster/sosiallærer kan innkalle faren din til en samtale og få til en god prat om din bekymring hjemme og hjelpe faren din til å søke hjelp til eksempelvis Familievernkontoret, slik at han kan få det bedre med seg selv. De kan også sende bekymringsmelding til Barneverntjenesten, som kan hjelpe faren din til å bli en bedre omsorgsgiver for deg. Det er viktig at han forstår at det som skjer i hjemmet er bekymringsfullt og det er ikke bra for deg. 

Du kan også selv ta kontakt med Barnevernet, enten ved å ringe eller gå innom for en prat. Der finnes det gode og varme mennesker, som har som hovedoppgave å hjelpe barn og unge som bor i utrygge hjem. Telefonnummer og adresse til ditt lokale Barnevern finner du på nettsiden til kommunen din. 

Det er så viktig og helt riktig at du søker hjelp. Du har rett på å vokse opp i et trygt og godt hjem. Det er viktig for deg! Du trenger ekstra godhet, støtte og kjærlighet nå.

Jeg synes også du skal be helsesøster om støttesamtaler, så du får delt, sortert og bearbeidet alle tanker og følelser du har. Helsesøster kan lære deg psykologisk førstehjelp og være en god støtte og samtalepartner for deg.

Jeg har lagt ved flere artikler, som jeg ber deg om å titte på. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

- Foreldrene mine drikker og ruser seg

Drikker alkohol (colourbox.com)

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, det er flaut å ta med venner hjem, og jeg gruer meg til helger, da drikker de enda mer.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol