Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg unngå å bli bakfull første gangen jeg drikker mye ved å ha drukket litt alkohol tidligere, og blir jeg fullere av å drikke fort?

Jente 14 år
 

Spørsmål
Hei. For noen dager siden hørte jeg at hvis man har drukket litt alkohol noen ganger før uten å bli full, er det mindre sjanse for å bli skikkelig bakfull første gangen man drikker mye. Er dette sant?
Jeg hørte også at hvis man drikker alkoholen skikkelig fort blir man fortere full, stemmer dette?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!

Man mener at bakrus-symptomene for det meste skyldes at hjernen sliter med å venne seg til at alkoholen blir borte igjen, at det med andre ord dreier seg om en slags abstinensreaksjon. Uttørking og søvnmangel kan dessuten bidra til bakrus-symptomene. Vi har ikke kjennskap til at det å ha drukket alkohol tidligere skal ha noe å si for om man blir bakfull eller ikke. Å drikke med måte og det å drikke vann, eller annen alkoholfri drikke, i tillegg til alkoholen, vil imidlertid kunne hindre at man blir bakfull. Man bør dessuten ikke drikke på tom mage, og det kan også anbefales å spise noe etter alkoholinntaket, før man eventuelt legger seg. Det er dessuten ingen god idé å legge seg mens man er på ”stigende rus”. Om du ønsker mer informasjon om bakrus, anbefaler vi denne artikkelen på nettsidene til Folkehelseinstituttet.

Det stemmer at man kan bli fullere av å drikke fort. Andre faktorer som kan påvirke hvor høy alkoholpromille man får er kjønn, kroppsvekt, væskebalansen i kroppen, om man drikker på tom mage og selvfølgelig hvor mye man drikker. Om du ønsker mer informasjon om dette, og også hvordan man kan beregne alkoholpromillen, anbefaler vi denne artikkelen på RUStelefonens nettside.


Hilsen RUStelefonen
Ring eller send SMS til 08588!

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fakta
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fakta


Quiz: Hva vet du om sjøvett?

Når du møter en båt skal du...