Hopp til hovedinnholdet

Mistet mens

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har ikke hatt mensen på 5 måneder, og jeg begynner å bli litt bekymra. Det var ekstra skummelt for noen måneder siden, men nå har det gått så lang tid at jeg har begynt å bli vant til det. Har hatt jernmangel, og går derfor på jerntabletter for tiden, og har slutta å miste hår, noe som jeg har gjort de siste 3 månedene. Jeg veier 60kg og er 178cm høy, (vet ikke hvorfor jeg skriver dette), og jeg trener nesten hver dag. Jeg må spørre samtidig om alkohol. Hvor mye vil 3dl bacardi 37,5vol skade kroppen? Jeg har lyst til å drikke fordi det er gøy, men jeg vil ikke komme i dårlig form. Jeg prøvde å drikke cava sist gang jeg dro på fest, men jeg ble så lite brisen og jeg fikk veldig mye hodepine dagene etterpå. Har lyst til å holde meg til sprit i små mengder, fordi jeg klarer å drikke ansvarlig, og fordi jeg ikke blir spesielt dårlig dagen derpå. Jeg danser ekstremt mye på fest, så kanskje jeg forbrenner noe av det elns? Jeg drikker også mye vann på fest ...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for spørsmål.
Du forteller at du er ei jente på 16 år som ikke har hatt mensen de siste fem månedene, og det bekymrer deg.

Du har hatt jernmangel, men mensen skal i utgangspunktet ikke påvirkes av dette, selv om det skjer noen ganger.

Jeg kan dessverre ikke svare deg på når mensen din vil komme tilbake igjen, men jeg vil råde deg til å ta deg en tur til legen og få sjekket opp dette, så slipper du å være urolig. Ofte kan mensen forsvinne lenge hos jenter av ulike grunner,så dette er veldig vanlig.

Alkohol er skadelig for kroppen uansett mengden man drikker. Det er en gift som ikke er bra for kroppen. Du er heller ikke gammel nok til å drikke alkohol, så rådet mitt er at du venter med å drikke til du er over 18 år.

Det at du danser så mye når du er på fest og har drukket, pluss at du drikker mye vann, kan bidra til at du ikke føler deg fullt så dårlig dagen derpå.

Håper dette var til hjelp for deg og god sommer.

Vennlig hilsen Helsesøster Frøydis i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Hvordan påvirkes prestasjonene av alkohol?

Jente trener i skauen (colourbox.com)

Uansett hva du skal gjøre, påvirkes prestasjonsevnen av alkohol. Både mens alkoholen fremdeles sitter igjen i kroppen og etter at kroppen har forbrent den.

Les mer

Alkohol påvirker treningen din

Sliten etter trening (colourbox.com)

Er du ute etter gode treningsresultater, uansett mål, bør du unngå å drikke mye alkohol.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse