Hopp til hovedinnholdet

Mamma har begynt å drikke mye alkohol

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Emmm dette er veldig vansklig for meg å snakke om fordi, jeg vet egt ikke hvorfor men ja poenget her er at; mamma har begynt å drikke mer en hu pleier. Det starta liksom en måned før julaften også har det vare blitt mer og mer.. hun kjefter på pappa om at han aldri gjør ting i huset selv om han gjør det. Som her om dagen hadde han støvsugd, tatt ut av vaska, bretta klær og hengt opp klær. Også når mamma kom inn og jeg var på vei opp trappa hørte jeg at hu kjefta på pappa at kjøkenet så ut som et horehus (det gjorde ikke det). Og en annen gang når jeg hadde lagt meg hørte jeg mamma skrike til pappa og kasta mobilen hans i gulvet. Har det noe med alkoholen å gjøre? Som nå sitter jeg i senga og mamma har sovna med et glass vinn i hånden, tror det er hennes 5 i kveld. Pappa er borte så er alene med ho. Ho klarte nesten ikke å gå i stad liksom. Vet ikke om det er no problem egt men tenker på det hele tiden og mamma truer pappa med å skille seg. tør ikke snakke med vennene mine

Besvart 07.01.2019 09:14
 

Svar
Hei jente 15. 

Det du beskriver er helt klart et problem. Det er et problem for alle i familien, ikke bare for deg som bekymrer deg for det. Den bruken av alkohol som du beskriver er mer enn man bør drikke, og spesielt når man har ansvar for barn som er hjemme. At mor er mye sint og kjefter kan være fordi impulskontrollen blir dårligere når man har drukket. Det kan også være at det som gjør at hun blir så sint, er de samme følelsene som gjør at hun føler at hun må drikke så mye som hun gjør. Voksne bruker noen ganger alkohol for å bedøve ubehagelige følelser. Kanskje har din mor behov for noen å snakke med om hvordan hun har det for tiden. Du gjør uansett helt rett i å reagere på det som skjer hjemme, for det skal ikke være sånn.

Det kan være vanskelig å være åpen med venner om vanskelige ting i familien fordi man ønsker å beskytte sine nærmeste. Vi som jobber med ungdom hører ofte historier som ligner på den du forteller, og om du finner noen som du tør å åpne deg til tror jeg nok at den personen kan være til hjelp. Er det noen på skolen som du har et godt forhold til? En lærer eller helsesøster for eksempel? Du kan også kontakte oss i Blå Kors Kompasset. 

Kanskje vet ikke foreldrene dine at du har fått med deg så mye av det som skjer mellom dem. Kanskje forstår de ikke hvor mye det påvirker deg. Kan du snakke med far eller et annet voksent familiemedlem om hvordan dette er for deg?

Psykolog

Blå Kors Kompasset

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Kompasset – noen å snakke med om rus i familien

Bildet er lånt fra kompasset.org

Har du opplevd rus i familien? Kompasset er et gratis samtaletilbud til deg som trenger noen å snakke med.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol