Hopp til hovedinnholdet

Jeg skal drikke alkohol for første gang, hva kan skje?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har blitt invitert til og drikke sammen med noen kompiser til helgen. Ingen av oss har drukket før, og vi gjør de mest fordi vi er nysgjerrige. Jeg har fått tak i 4 stk av smirnoff ice (4,8 %). Jeg har ikke planet om og drikke alt, men i hvert fall to flasker. Jeg er veldig nysgjerrig, samtidig som jeg er litt redd for hva som kan skje... (-: Jeg har skrevet noen spørsmål angående dette temaet under: 1. Hvor mye tåler jeg? Tåler man mindre første gangen? Jeg er 1.72 og veier 60 kg. Jeg vokser mye for tiden 2. Er det noen spesielle forhåndsregler jeg burde ta? 3. Kommer jeg til og merke at jeg har drukket dagen etter? Er det enkelt for andre og se at jeg har drukket? 4.kan det være farlig og drikke for mye? Hvor burde jeg sette grensen første gangen? 5. Hvordan føles det og være påvirket av alkohol? Takk for svar! Mvh g14

Besvart 16.01.2019 17:06
 

Svar
Hei

Du er bare 14 år og vi har ingen problemer med å forstå at du er nysgjerrig på alkohol og bruken av det. Men det er ikke tilfeldig at du må være 18 år for å kjøpe alkohol i Norge. Undersøkelser viser at alkohol kan være mer skadelig for unge enn for voksne. Bruk av alkohol påvirker blant annet veksthormonet i kroppen. Veksthormon produseres i hypofysen (hjernevedhenget) og er viktig for normal vekst og utvikling. Utskillelsen av veksthormon er størst i tenårene, når veksten er størst, og produksjonen synker gradvis med økende alder. 

Fordi ungdom ikke er ferdig utviklet hverken fysisk eller psykisk har de også dårligere forutsetningen for å takle alkoholens virkninger. Alkoholen reduserer vurderingsevnen, ungdom har mindre livserfaring enn voksne, og kan derfor gjøre lite veloverveide ting i alkoholberuselse. 

Derfor anbefaler vi deg å vente med bruken av alkohol. Velger du allikevel og drikke noe alkohol skal vi forsøke å svare på noen av spørsmålene du stiller.

 1. Hvor mye tåler jeg? Tåler man mindre første gangen? Jeg er 1.72 og veier 60 kg. Jeg vokser mye for tiden.
  Svar: Hvor mye alkohol du tåler er vanskelig og svare på for alle har ulike toleranse for alkohol og reagerer ulikt på det. Men, på generelt grunnlag vil vi si at du er ung, du har aldri drukket alkohol før så du vil nok tåle veldig lite.  
 2. Er det noen spesielle forholdsregler jeg burde ta?
  Svar: Noen enkle råd kan være; ikke drikk på tom mave, bestem deg på forhånd for hvor mye du skal drikke, bruk lang tid og drikk gjerne noe alkoholfritt mellom hver slurk alkohol (det kan ta opptil 20 min før virkningen av alkoholen kjennes), drikke alkoholsvake drikker som øl/rusbrus og ikke brennevin som gir en rask høy promille. Allierer deg med venner så de tar vare på deg hvis du blir syk eller veldig beruset.  
 3. Kommer jeg til og merke at jeg har drukket dagen etter? Er det enkelt for andre og se at jeg har drukket?
  Svar: Ja det er høyst sannsynlig at du vil merke det dagen etter, men det avhenger av hvor mye du har drukket. Det samme gjelder om andre kan se det på deg.  
 4. Kan det være farlig og drikke for mye? Hvor burde jeg sette grensen første gangen?
  Svar: Ja det kan absolutt være farlig å drikke for mye. Ved for høy promille er det også lett å bli involvert i vold og ulykker. Hjerte kan også stanse ved for stort inntak og for høy promille. Hvor du bør sette grensen avhenger av hva du vil oppnå. Hvis du vil prøve hvordan alkohol virker uten at det for store konsekvenser for deg eller omgivelsene er det kanskje nok med en flaske rusbrus. Men som sagt innledningsvis, du bør helst ikke drikke når du er 14 år.
 5. Hvordan føles det og være påvirket av alkohol?
  Svar: Hvordan det føles avhenger av mange faktorer, både hvordan du reagerer på alkohol og hvor mye du drikker. Les vedlagte artikkel om alkohol og virkning der finner du mer informasjon.

 

 

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Nesten alle mennesker kan drikke alkohol og likevel leve lange, friske liv. Og nesten alle kan bli alkoholikere i ung alder. Alt avhenger at hvordan man drikker.

Les mer

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er og hvordan den fremstilles, hvordan den påvirker kroppen og hva promille er.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol