Hopp til hovedinnholdet

Etter at jeg har drukket en øl så føler jeg meg svimmel og blir litt tullet

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16 år, har helt « normal» kropp og har ingen sykdommer (men har hvert vegetarianer hele livet:)etter at jeg har drukket en øl så føler jeg meg svimmel og blir litt tullete. Jeg syntes det er litt spesielt at jeg blir det etter en øl, så jeg lurte på om det kan være farlig? Problemet er egt at når jeg er på fest og har drukket en øl så blir vennene mine flaue over at jeg ikke toler mer og de tror nokk mest sansynelig at jeg flaker eller leker full. Jeg skammer meg og jeg merker at de syntes jeg er veldig teit og jeg merker at de blir veldig flaue. Når jeg har drukket den ene ølen har jeg det egt veldig gøy altså jeg koser meg da kan man si men etter sånn 10 min så blir jeg trist fordi jeg ser de ser rart på meg og det ødelegger kvelden min. Ikke bare det at vennene mine syntes jeg er teit men velte har kalt meg for 14is fylla. Og de backer meg heller ikke når andre sier slemme ting til meg jeg er så redd for å miste vennene mine? Savner før de ble sån

Besvart 18.03.2019 22:42
 

Svar
Hei jente16 år

Det er ikke farlig at du reagerer med å bli tullete etter en øl, men det viser deg hvordan alkohol kan virke. Hvordan man reagerer på alkohol er det store forskjeller på fra person til person. Og hvor høy alkoholpromille man får (og hvor full man blir) avhenger av flere ting. Kjønn, kroppsvekt, hvor mye man drikker, hvor fort, væskebalansen i kroppen og om man drikker på tom mage, er alle viktige faktorer.

Hvor mye alkohol man tåler og hvor fort den blir tatt opp i blodet varierer som sagt  fra person til person, menn tåler generelt mer enn kvinner. Alkoholen går spesielt raskt (blir absorbert) i blodet hvis du drikker den på tom mage. Dette kan føre til en ukontrollert og ubehagelig promille, der man lett kan bli dårlig. Derfor blir man rådet til å spise skikkelig før, eller mens, man drikker alkohol. Å drikke vann mens man drikker alkohol er også en smart måte å beholde kontrollen på promille.

Det er heller ikke uvanlig at humøret kan endre seg fort når en er påvirket av alkohol - det er lett å bli lei seg slik som du beskriver. Dette gjelder særlig for unge mennesker som ikke er så vant til å drikke og kjenner til hvordan alkoholen virker. 

Du vet sikkert at det er 18 års grense for alkohol i Norge - den regelen er blant annet fordi kroppen og hjernen til 16-åringer er ikke ferdig utviklet, og tåler alkohol mye dårligere enn for de som er ferdig utviklet. Dessuten vet vi at jo tidligere man begynner å drikke, jo større er faren for et problematisk forhold til alkohol senere i livet. Det er på grunn av farene knyttet til alkoholbruk at Norge og mange andre land har en nedre aldersgrense for kjøp av alkohol.

Mitt råd til deg er å være forsiktig med å drikke. Det er ikke noe bra for deg når du som regel blir lei deg og føler at vennene dine synes du er teit. Da vil du nok ha det bedre med å ikke drikke slik at du har kontroll på hvordan du oppfører deg. 

Hvis du ønsker mer informasjon om hvordan alkohol virker anbefaler jeg denne artikkelen her. Jeg legger også ved noen flere artikler du kan lese. 

Håper dette var svar på det du spør om - lykke til.

Med vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Såret av kommentarer?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange slenger med leppa og kommer med ufine kommentarer. Hva gjør du hvis det er du som blir rammet?

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan den fremstilles, hva promille er og hvordan den påvirker kroppen.

Les mer

Alkoholloven

Forbudsskilt med alkohol (colourbox.com)

Alkoholloven skal være et virkemiddel for å forsøke å begrense de skader som overdreven bruk av alkohol kan føre til.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol