Hopp til hovedinnholdet

Ulovlig å lage øl når man er under 18 år?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

hei:) i norge er det ingen drikkealder ikkesant? men det er ulovlig for en over 18 å kjøpe alkohol til en mindreårig... er det ikke sånn? det jeg lurer på da er, er det ulovlig for en under 18 å lage alkohol selv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har helt rett i at alkoholloven regulerer hvem det kan selges alkohol til, og å selge eller gi til noen under 18 år er straffbart. Det er derimot ikke ulovlig å drikke alkohol for dem under 18 år.

I alkoholloven kap. 6 er det gitt regler om tilvirkning av alkohol. Utgangspunktet er at all tilvirkning av alkohol krever bevilling/tillatelse. Dette gjelder likevel ikke for tilvirkning av alkoholholdig drikke som ikke er brennevin, så lenge tilvirkningen bare er for eget bruk. Det er derfor lovlig å tilvirke øl til eget bruk uten bevilling

En annen sak er at alkoholloven inneholder regler, som nevnt innledningsvis, som gjør det ulovlig å selge eller på annen måte utlevere alkoholholdig drikk til personer under 18 år. Formålet med loven er i størst mulig grad å begrense de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan innebære. Som et ledd i dette anses det som viktig å hindre bruk av alkohol hos mindreårige. Du kan derfor få problemer med å kjøpe maltektstrakt og andre produkter som klart skal brukes til å fremstille alkohol.

Selv om det etter loven ikke er ulovlig å brygge øl, er dette selvfølgelig noe foreldre kan nekte sine barn som er under 18 år. Foreldre har et ansvar for at deres barn vet hvor skadelig alkohol kan være.

Legger til et par artikler om alkohol.


Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan den fremstilles, hva promille er og hvordan den påvirker kroppen.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol