Hopp til hovedinnholdet

Hvor kan jeg finne sommerjobb for 13 åring? Vennligst send link.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hvor kan jeg finne sommerjobb for 13 åring? Vennligst send link.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Ung.no kan dessverre ikke fortelle deg akkurat hvor du finner en ledig sommerjobb. Jobber som er aktuelle for ungdom finner man også som regel på egen hånd, og ikke via noen nettsider.

Så lenge jobben ikke krever noen spesielle kvalifikasjoner, ikke går utover helsen eller krasjer med skolen, så kan man i prinsippet jobbe med hva som helst. Noen steder ønsker likevel ikke sjefen å ansette personer under 18 år, men det er bare å prøve. Det verste som skjer om man er aktiv og søker jobb, er at stedet der man søker ikke trenger flere ansatte eller at man er yngre enn det de ønsker. 

Her er eksempler på jobber du kan se etter:

  • Gå med avisen eller reklame
  • Lettere ryddearbeid eller renhold, eller kanskje noen i nabolaget trenger hjelp til husvask?
  • Hundelufting, barnepass, vasking av naboens bil, hjelpe til å male hus, klippe gress, ta inn posten osv. Man må bare spørre dem man kjenner.
  • Lettere arbeid på gård, eksempelvis med høsting av frukt/bær eller stell av dyr.
  • Jobb i nærbutikken, kanskje de trenger noen til å rydde i hyllene, vaske eller holde orden? Ofte ønsker butikker litt eldre arbeidstakere, men det kan uansett lønne seg å spørre.


Dra til steder du kan tenke deg å jobbe, og hør om det er muligheter for å få sommerjobb der. Da virker du interessert og daglig leder/sjefen får et bedre inntrykk av hvem du er. Fortell gjerne også litt om når du kunne tenke deg å jobbe. Finnes det kafeer, butikker eller andre steder i nærheten av der du bor der de kanskje kan trenge en ekstravakt i sommer?

Noe annet som er lurt når man er på jakt etter jobb, er å benytte seg av nettverket sitt. Veldig mange får sin første jobb gjennom bekjente eller venner av familien. Fortell derfor alle du kjenner at du trenger jobb. Kanskje noen du eller familien din kjenner trenger hjelp til å vaske hjemme, vaske bil, male hus, lufte hund eller vil ha barnepass av og til? Eller bor du et sted det finnes gårder så kan du også sjekke muligheten for en sommerjobb. 

Les også artiklene under svaret for å få noen tips til sommerjobbjakta.

Lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer

Tid for å tenke sommerjobb!

Sommerjobb

Det er lurt å planlegge tidlig hvis du ønsker en sommerjobb. Trenger du tips kan du starte med å sjekke ut Ung.nos sommerjobbsider.

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sommerjobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sommerjobb