Hopp til hovedinnholdet

Jeg er ferdig på videregående, har jeg rett til økonomisk støtte fra NAV?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 19 år som straks er ferdig med videregående. Jeg har tenkt å jobbe 1 år før jeg begynner på videre utdannelse. Jeg søkt på flere jobber med håp om å få heltidsstilling (1 års vikariat) fra høsten. Men tenkte jeg også skulle registrere meg som arbeidssøker hos NAV. Hvis jeg ikke får meg jobb, har jeg krav på noe form for dagpenger/støtte selv om jeg ikke har jobbet ved siden av skolen og dermed ikke tjent penger tidligere? Mvh.meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål.

Så bra at du er aktiv i jobbsøkerprosessen, og det er veldig lurt av deg å registrere deg som arbeidssøker på www.nav.no. Der får du tilgang til stillinger, og arbeidsgiver kan også kontakte deg direkte for jobbtilbud. Det er derfor lurt å skrive litt om deg selv i CVen på www.nav.no, og hva du kan og er god på, slik fanger du arbeidsgivers oppmerksomhet.

Du skriver at du ikke har jobbet noe ved siden av skolen. For å ha rett til dagpenger fra NAV, så må du ha tjent enten minst 127 867,5 kr i 2012 eller tilsammen 255 735 kr de tre siste årene (2012, 2011, 2010). Du kan lese mer om dagpenger her.

Har du ikke krav på dagpenger, så finnes det støtteordninger fra NAV som du kan søke på hvis du ikke har nok penger til å betale husleie, strøm, mat og så videre. Du kan søke om økonomisk sosialhjelp, og det kan du lese mer om her. Vi kan ikke si her på ung.no om du har rett på å få økonomisk sosialhjelp eller ikke. Det må vurderes av NAV kontoret du sender en eventuell søknad til. Økonomisk sosialhjelp er ment til å dekke det mest nødvendige, og skal være en midlertidig stønad.

Skal du søke på økonomisk sosialhjelp fra NAV, så kreves det at du er aktiv arbeidssøker. Det vil si at vi kommer til å kreve at du gjør det du kan for å få en jobb, slik at du kan forsørge deg selv. Det kan være du må levere såkalt jobblogg, som viser hvilke jobber du har søkt på i løpet av en måned, delta på kurs via NAV som skal øke sjansen din for å få jobb. NAV sitt fremste mål er å få flest mulig ut i jobb, og spesielt gjelder dette for ungdommer på din alder. Vi legger ved en link til flere jobbsøkertips. Vi vil også anbefale deg å ta kontakt med bemanningsbyråer, for eksempel Adecco, Top temp, Jobzone.

Vi ønsker deg lykke til med jobbjakten! :-)

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb