Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg arkitekt eller interiørarkitekt?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 14 år som har lyst til å bli arkitekt. (Helst interiørarkitekt) Hva må man ha i snitt på videregående og ved høyere utdanning? Hvilke fag må man være god i? Kan man studere i utlandet (USA)? :-)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har begynt å tenke på hva du vil bli, og vil finne ut hva som kreves!

Arkitekt og interiørarkitekt er to forskjellige høyskoleutdanninger.

Det finnes flere utdanninger innen design, interiørdesign og lignende som kan gi deg den nødvendige kompetansen innenfor interiørarkitektur. Flere utdanningsinstitusjoner i Norge tilbyr utdanning på fagskole, bachelor- og   masternivå. For å bli interiørarkitekt med ansvar for større prosjekter må du ofte ha utdanning på masternivå.
Opptakskrav kan variere fra studiested til studiested. Det kreves normalt generell studiekompetanse, og i tillegg blir det gjennomført opptaksprøver. For å kunne studere til interiørarkitekt bør du altså velge et utdanningsprogram som gir deg generell studiekompetanse, og det er nyttig å velge estetiske fag hvis du kan. Du bør like kreative fag. Du kan lese mer om generell studiekompetanse i artikkelen nedenfor.
Følg denne lenken og les mer om å være interiørarkitekt og finn linker videre til aktuelle studier: utdanning.no/yrker/beskrivelse/interiorarkitekt

Arkitektutdanningen er et 5 til 6-årig masterstudium. Inntak krever generell studiekompetanse og noen steder også fordypning i realfag. Kravene varierer fra studiested til studiested, og innebærer gjerne intervjuer og/eller opptaksprøver. Inntak på karakterer krever et snitt mellom 5 og 6. Du bør like matematikk og kreative fag.
Følg denne lenken og les mer om å være arkitekt og finn linker videre til aktuelle studier:
utdanning.no/yrker/beskrivelse/arkitekt

Det finnes utallige utdanningsmuligheter i utlandet, også innen dette feltet, men det krever generell studiekompetanse. Du kan lese mer om studier i utlandet på www.ansa.no.

Det er noen år til du skal søke på høyere utdanning, så mye kan endre seg innen den tid. Først må du fokusere på hva du skal velge på videregående skole, som du vil både mestre og trives med.
Lykke til med valgene dine!

 

Med vennlig hilsen

 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb