Hopp til hovedinnholdet

Har arbeidsgiver taushetsplikt med tanke på opplysninger fra arbeidstaker?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei :-) Jeg lurte på om dere kunne hjelpe meg med noe! Jeg jobbet i en bedrift, i nesten et år før jeg sa opp nå i sommer, av ulike grunner. Jeg var sykemeldt en periode, og var på et møte med arbeidsgiveren min og daglig leder der jeg jobbet. De mente jeg ikke hadde nok grunnlag for å være syk, noe jeg ikke skjønte helt, siden det var legen min sin anbefaling at jeg skulle ta en liten pause fra jobben- og sykemelde meg. Og jeg vet at jeg ikke trenger å si noe om hvorfor jeg er sykemeldt, men følte meg veldig trengt opp i et hjørnet på det møte, som gjorde at jeg fortalte ulike deler av hvorfor jeg var sykemeldt, til min daglige leder.. Hun viste forståelse og hun viste interesse for at jeg skulle bli bedre igjen. Greit nok det. Jeg angrer klart nå i ettertid at jeg lot meg "påvirke" av at jeg fortalte grunnen, FORDI hun nå har gått å sagt alt til mine tidligere kolleger alt jeg har fortalt henne om meg. Det er veldig private ting, nærmest personlige opplysninger som handler både om min psykiske og fysiske helse. Dette gjorde meg både irritert og lei meg... Så nå lurer jeg på om dette er lov? Jeg har lest litt på Lovdata, arbeidsrett og dette med taushetsplikt! Og vis jeg ikke tar helt feil har henne brutt noen lover?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Arbeidsmiljøloven har nok ingen regler om hva en arbeidsgiver kan si om tidligere ansatte, eller om de som fortsatt er ansatt. Loven slår imidlertid fast at man som ansatt ikke skal utsettes for utilbørlig opptreden samt at ens integritet og verdighet skal ivaretas.

Dersom man opplever et dårlig psykososialt arbeidsmiljø, kan man bringe sin sak inn for det lokale Arbeidstilsynet. Men, Arbeidstilsynet stiller normalt som forutsetning for å ta en slik sak at du fortsatt er ansatt i virksomheten og at du er villig til å fortsette i den.

Når det gjelder personvern generelt kan du ta kontakt med Datatilsynet for å forhøre deg om hva de kan ha å si i forhold til din sak. På Datatilsynets nettsider finnes informasjon om temaet arbeidsliv og personopplysninger. Under ”spørsmål og svar” vil du eksempelvis kunne finne informasjon om hvordan arbeidsgiver skal håndtere helseopplysninger.

 Legger ved link til den aktuelle siden her:

 

 
Med hilsen

 

 

 

Svartjenesten i Arbeidstilsynet i

 

 

 

samarbeid med Ung.no

 

 

 

 

 

 

 

Vær oppmerksom på at vårt svar i denne e-post kun er veiledende kortinformasjon.

 

 

 


Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 815 48 222 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb