Hopp til hovedinnholdet

Er kronisk syk, kan ikke jobbe. Har jeg rett til støtte fra NAV?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. jeg er en jente på 18 og jeg har vært kronsik syk i 7 år. jeg er veldig ille syk som gjør at jeg ofte er innlagt på sykehus eller mye hjemme. jeg har hatt friår fra skolen fordi jeg ikke klarte det på grunn av sykdommen og jeg klarer heller ikke jobbe. Noen fortalte meg at når jeg fylte 18 år kunne jeg få en penge støtte av nav fordi jeg ikke klarte å jobbe selv. jeg har prøvd å finne ut om dette er sant og jeg lurte på om det er noe sted jeg kan skjekke det? jeg har googlet en del men ikke funnet ut av dette selv

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er mulig at du med din helsesituasjon, kan ha rett til en stønad fra NAV som heter arbeidsavklaringspenger. Arbeidsevnen din må være nedsatt med minst 50 % i alle typer jobber på grunn av sykdom eller skade, for å kunne ha rett til denne stønaden.

Arbeidsavklaringspenger skal sikre deg inntekt i den tiden du ikke kan jobbe på grunn av sykdom eller skade. Hvis du ikke har jobbet tidligere, så vil du kunne få minstesatsen som er på to ganger grunnbeløpet (88 370,-). Det vil si 176 740 kroner i året, før skatt.

Får du innvilget denne stønaden, skal det også lages en aktivitetsplan for hva du skal gjøre fremover for å øke dine muligheter for å komme i arbeid. Det kan være behandling, ulike tiltak, kurs og lignende.

Sammen med selve søknaden, så må det legges ved en legeerklæring, og skjema for egenvurdering. Du må også registrere deg som arbeidssøker og sende meldekort hver 14. dag. Arbeidsavklaringspenger kan tidligst innvilges fra den dagen du har levert søknaden til NAV.

Vi ønsker deg en fin dag videre!

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb