Hopp til hovedinnholdet

Kan noen hjelpe meg som en 14 åring å skaffe meg en jobbe etter skoletid og i helgene?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Kan noen hjelpe meg som en 14 åring å skaffe meg en jobbe etter skoletid og i helgene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

Dessverre er det ikke det enkleste å få seg jobb, for det er stor konkurranse. I tillegg er det begrenset hvilke jobb muligheter som finnes når man er 14 år. Men ikke ikke gi opp for det om, for det finnes faktisk noen muligheter: 

Siden du er 14 år kan du ta lettere type jobber, som rydding, varepåfylling, vaktmester relaterte-jobber, hagearbeid, avisbud, hunde- og barnevakt osv. Mange jobber blir ikke lagt ut på internett. Derfor er det viktig å gå rundt i butikker: Spør etter sjefen/daglig leder, presenter deg og hør om de trenger hjelp. Si at du kan rydde, vaske, fylle på med varer og hjelpe til med det som trengs. Lever gjerne en CV og åpen søknad (se i artikkelen under svaret om hvordan det gjøres). Dette vil gjøre at du virker motivert og interessert i en jobb, samt at sjefen lettere vil huske deg hvis det skulle bli en ledig stilling senere.

Vær også forberedt på at daglig leder/arbeidsgiver kan ønske et lite intervju med deg når du stikker innom. Kle deg skikkelig, og vær forberedt på å svare på spørsmål om hvorfor du vil ha jobb der, hva som er dine sterke og svake sider, hva du kan bidra med i jobben der osv. Ikke ta med deg venner når du går rundt og spør etter jobb. Ikke tygg tyggis eller liknende. Vær høflig, håndhils osv. Det er viktig å virke seriøs, og det gjør man ikke med fnisende venninner i bakgrunn. :)

Mange går med avisen som sin første jobb, så sjekk med lokalavisen der du bor eller Aftenposten om det er noen ledige stillinger. Et par andre sider du burde sjekke ut er www.ekstrahjelp.no/  og finn.no sin småjobb side.

Og til slutt det kanskje viktigste: Fortell alle du kjenner at du er på jobbjakt! Veldig mange får sin første jobb gjennom bekjente, venner familie, venner av foreldrene osv. Kanskje trenger noen du kjenner hjelp til sortering av post på kontoret, til vasking i barnehagen eller rydding på et lager. Vær ivirg, og ikke gi deg! Kanskje får du ikke de mest spennende jobbene sånn i begynnelsen. Ikke vær kresen, for med litt erfaring blir det litt enklere å få andre jobber senere.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik lager du en god CV

Jente sitter ute og skriver på laptop (colourbox.com)

CVen kan avgjøre om du får den jobben du drømmer om. Men hva skal en god CV inneholde, og hvordan bør den se ut?

Les mer

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb