Hopp til hovedinnholdet

Trukket forskuddstrekk 50%

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Idag fikk jeg lønnslipp og der stod det "forskuddstrekk 50 %". Hva betyr dette? Jeg kom bare på at jeg hadde glemt å bestille et nytt frikort for 2015, men er det sånn at jeg må bestille et nytt frikort hvert år? Dette er første jobben min, og jeg begynte i oktober, og i oktober bestilte jeg et frikort. I dag ble jeg trukket 4000 kr. Når vil jeg eventuelt få disse pengene tilbake? Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg vil tro arbeidsgiver har skattet 50% fordi du ikke har bestilt skattekort.

I de fleste tilfeller vil skatt du har betalt for mye utbetales med skatteoppgjøret året etter. Du kan også snakke med arbeidsgiveren din om dette.

Det er hvor mye du regner med å tjene som avgjør om du skal søke om frikort eller skattekort. Beløpsgrensen er på 50.000 (2015). Regner du med å tjene mindre enn dette i løpet av året, kan du bestille frikort. Kommer du til å tjene mer, skal du bestille skattekort.

Skattekortet er elektronisk. Det betyr at du ikke får det hjem i posten, og at du ikke trenger å levere det til arbeidsgiver. Arbeidsgiver henter skattekortet ditt elektronisk fra Skatteetaten etter at du har bestilt det.

Bestill skattekort: På sidene til Skatteetaten finner du skjema som du kan skrive ut og sende inn for å søke om skattekort.

Etter at du har bestilt skattekortet, får du informasjon om skattekortet ditt (skattetrekksmelding) normalt innen 5 virkedager. Er du registrert e-bruker, får du informasjonen i meldingsboksen din i Altinn. Hvis du ikke er e-bruker, sender Skatteetaten informasjonen til din folkeregistrerte adresse. Før du går i gang med å bestille skattekort, bør du finne frem lønnslippen din. Den får du enten på papir eller elektronisk fra arbeidsgiveren din. Er det første gang du bestiller skattekort, må du oppgi hvor mye du tror du kommer til å tjene i løpet av året.

Du kan lese mer i artikkelen jeg legger ved under svaret.

 

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Frikort og skattekort

Frikort eller skattekort? (skjermdump skatteetaten.no)

Har du en jobb må du be om frikort eller skattekort. Tjener du mindre enn 55.000,- klarer du deg med å bestille frikort, og behøver ikke å skatte.

Les mer

Selvangivelse og skatteoppgjør

Pengesedler i hånda (colourbox.com)

Hva er en selvangivelse? Må du levere, og hvor mye må du betale i skatt? Få svar på det du lurer på om selvangivelse og skatteoppgjør her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb