Hopp til hovedinnholdet

Har jeg krav på UB tillegg og overtidsbetaling?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jobber i butikk. Jeg jobber en del ettermiddag og lørdag, når jeg begynte i jobben spurte jeg om jeg skulle skrive UB-tillegg på timelisten, sjefen sa at jeg ikke skulle skrive UB-tillegg. I dag ble jeg gjort oppmerksom av en fast ansatt i bedriften om Butikkoverenskomsten fra HK. §10.1 sier at ekstrahjelper som jobber mer enn 12 timer i løpet av en uke har krav på UB-tillegg Lurer da på om jeg har krav på å få etterbetalt UB-tillegg som jeg ikke har fått tidligere? Nå i sommer skal jeg jobbe ganske mye, 40 timer noen uker og 48 timer i noen, har jeg da krav på overtidsbetaling selv om jeg bare er ekstrahjelp? Hadde vært fint med linker til lovverket slik at det er lettere å dokumentere for arbeidsgiver.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

UB tillegg er ikke regulert av loven, men basert på avtale. Dette kan for eksempel være "Butikkoverenskomsten fra HK. §10.1". Hvis din arbeidsplass er omfattet av denne, kan det virke som du vil ha krav på UB tillegg. Ta dette opp med tillitsvalgt og/eller arbeidsgiver i virksomheten. Eventuell etterbetaling må avtales med arbeidsgiver.

Arbeidstaker har krav på overtidsbetaling hvis man jobber mer enn 9 timer i løpet av 24 timer eller 40 timer i løpet av sju dager jfr arbeidsmiljøloven § 10-4 (1) og § 10-6 (11). Overtidstillegget er på minimum 40 %:

 

Med hilsen

Svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 815 48 222 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb