Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skriver jeg en åpen søknad?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

hei. jeg er en gutt på 17, og jeg går andre året på videregående. Det jeg lurer på er hvordan jeg skal skrive en åpen søknad? Hvordan er oppbyggingen, og hva skal den inneholde? Jeg har ikke noe jobberfaring fra tidligere så hva skal jeg skrive for å få solgt meg inn hos arbeidsgiver?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

så gøy at du ser etter en jobb.

Det er egentlig ingen fasit på hvordanteksten eller oppbyggingen i en søknad skal være, men det er noen elementer som er vanlig å ha med.

Som er overskift er det vanlig å for eksempel skrive «Åpen søknad til Kafé Kafka».

I selve teksten kan du gjerne starte med en introduksjon hvor du skriver noe om hvorfor du har lyst til å jobbe akkurat der. Deretter skriver du at du tillater deg å sende inn en åpen søknad.

I neste avsnitt kan du gjerne presentere deg selv. Hvem du er, hvor gammel du er, hvor du går på skole, fritidsinteresser og sånt.

Videre i søknaden må du forklare hva du selv mener du kan gjøre der og hvorfor akkurat du er den rette personen for det arbeidet.

Det er helt normalt at 17-åringer ikke har arbeidserfaring, og det vet folk, så det behøver ikke være noe hinder. Bare vær hyggelig og gi et godt håndtrykk, så er mye av jobben gjort. Fremstå som en person som er ålreit å jobbe med.

Det kan være lurt å skrive flere søknader til ulike bransjer. For eksempel skriver du en der du skriver litt om hvorfor du vil jobbe i dagligvarebutikk. Da er det bare å endre butikknavnet, så kan du gi søknaden til mange forskjellige dagligvarebutikker. Så kan du endre setningene som passer spesielt til dagligvare til noe om hvorfor du vil jobbe på for eksempel lekebutikk, så kan du gi den til lekebutikkene i byen.

Det kan også være lurt å skrive en kort CV selv om du ikke har så mye erfaring. Å lage det viser at du er motivert. Fyll inn hvor du har gått skole, hva du har gjort på arbeidsuke og OD-dag. Du kan også ta med fotballag, korps eller lignende du har vært med i. I margen til høyre her kan du finne noen fine maler som du kan fylle ut.

Under artikkelen legger jeg ved noen artikler som sikkert kan være nyttige for deg.

Håper svaret var til hjelp! Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

CV for deg uten jobberfaring

Jente sitter i gresset med en pc (colourbox.com)

Hva skriver du egentlig på CVen om du aldri har hatt noen vanlig jobb før?

Les mer

Slik finner du den første jobben din

Avisbud (foto: ung.no)

"Jeg vil ha en jobb, men er litt sjenert og tør ikke bare gå å spørre om jobb." Mange som aldri har hatt jobb før spør oss om hvordan de skal gå fram for å finne en jobb. Her får du noen gode tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb