Hopp til hovedinnholdet

Lurer på dette med ansinitet(?), og dette med alder. Hvor mye har jeg krav på i lønn

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg begynte som servitør på et høyfjellshotell i 2011, jeg begynte først i oppvasken og fortsatte ut i spisesalen som servitør. Hadde mye ansvar men har alltid hatt stillint som ekstrahjelp fram til jul. 2015. Så sa jeg opp, flyttet og har begynt i ny jobb på en gjestegård. Jeg lurer på dette med ansinitet(?), og dette med alder. Hvor mye har jeg krav på i lønn pr dags dato? :-)

 

Svar
Hei

Det er ikke en automatisk sammenheng mellom ansiennitet og høyere lønn. Lønn er i utgangspunktet en avtalesak mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Lønn er ikke lovfeste, men avtalebasert. hva du får i lønn vil derfor i all hovedsak være avhengig av hva du selv klarer å forhandle deg frem ti med din arbeidsgiver på egen hånd. 

Lønn kan imidlertid være regulert av såkalte tariffavtaler, hvor ansiennitet kan være en faktor for høyere lønn.

En tariffavtale er en avtale mellom en arbeidsgiver og en fagforening. Det finnes flere hundre tariffavtaler i Norge. Arbeidstilsynet har ikke oversikt over de enkelte tariffavtalene. Det betyr at du må enten ta kontakt med din fagforening eller arbeidsgiver direkte for å forhøre deg om det foreligger en slik tariffavtale på din arbeidsplass.

Du kan eventuelt snakke med tillitvalgt, verneombud eller andre ansatte i bedriften for å forhøre deg om hva lønnsnivået ligger på for din alder og ansiennitet, slik at du kan bruke det i fremtidige lønnforhandlinger med arbeidsgiver.
Med hilsen

Svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 815 48 222 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb