Hopp til hovedinnholdet

Hva er mine rettigheter i forhold til sykepenger?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg måtte si opp stillingen min som lærling etter ca. 1 månde pga. sykdom, og fordi arbeidsgiver selv spurte om jeg syntes dette var rett yrke for meg og at om jeg sluttet tidlig så hadde de kanskje enda tid til å få inn en ny lærling. I tillegg var jeg 50% sykemeldt og hadde vært borte dager jeg egentlig skulle være på jobb, slik at jeg måtte øke til 100% sykemeldt. Legen min ringte meg aldri tilbake, enda jeg ventet i 3 dager og fikk beskjed alle dagene om at han skulle ringe. Nå er jeg i en situasjon hvor jeg ikke har jobb og dermed ikke inntekt, jeg har heller ikke fått sykepengene fra arbeidsplassen for tiden jeg var sykemeldt fordi arbeidsgiver trakk disse dagene for dager jeg har fravær uten egenmelding. Fikk opplyst av legen senere at jeg antakelig har mistet alle rettighetene min hos NAV, og en karantenetid på 8 uker. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre og sliter nå med mye angst og depresjoner pga. dette. Har jeg noen rettigheter siden dette var pga. sykdom?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss!

For å ha rett til å bruke egenmeldinger må en ha jobbet minst to måneder hos arbeidsgiveren (Folketrygdloven § 8-24, første ledd).  Hvis du er borte fra jobb før dette på grunn av sykdom, kan arbeidsgiver trekke deg i lønn.

Hvis du fremdeles er sykemeldt og uten jobb må du sende inn sykemeldingen til NAV.  Hvis du er 100% arbeidsfør og uten jobb, bør du registrere deg som arbeidssøker på www.nav.no.  Da kan du også søke dagpenger. 

Når du søker dagpenger vil du ikke få dagpenger de tre første dagene. Disse dagene kalles ventedager. Hvis du selv er skyld i at du mistet jobben, og du ikke har en rimelig grunn, så blir ventetiden forlenget med minst 8 uker.

Du bør også kontakte Opplæringskontoret i kommunen du tilhører om det er mulig å få lærlingplass et annet sted. 

Hvis du ønsker mer veiledning kan du ringe vårt kontaktsenter på 55 55 33 33, tastevalg 2.  NAV har også en egen Facebook-side med gode jobbsøkertips.

Vi ønsker deg lykke til :-) 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no
Les mer på: www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb