Hopp til hovedinnholdet

Hva må jeg ha i snitt for å bli lege eller advokat?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Hvor mye må man ha i snitt/Karakter for å bli lege eller advokat? Altså hvordan burde en ligge an på ungdomskolen og videregående? (Vær så snill og gi et konkret svar) Hilsen en som har store forventninger i fremtiden`....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har store planer for fremtiden! Både advokat og lege er spennende utdannelser og jobber.

For å komme inn på medisinstudiet (lege) eller juss/rettsvitenskap (advokat) må du ha generell studiekompetanse fra videregående. Hvilke karakterer du får på ungdomskolen har ikke noe å si for hva du studerer etter videregående, men det er viktig at du begynner på en linje som gir deg generell studiekompetanse. Dette er: Studiespesialisering, Idrettsfag, Medier og kommunikasjon, Naturbruk (studieforberedende variant), Musikk, dans og drama og Kunst, design og arkitektur. I tillegg er det også mulig å gå yrkesfaglige utdanningsprogram med påbygning til generell studiekompetanse i Vg3 eller etter fullført fag/svennebrev.

På medisin må du også ha realfagskombinasjon, altså R1 matte (eller S1+S2), fysikk og kjemi (1+2). Disse fagene er du bare garantert å kunne ta hvis du går på studiespesialisering, men det kan også være mulig å ta disse fagene på andre utdanningsprogram. For å finne ut av dette bør du kontakte de ulike skolene du eventuelt ønsker å søke på.

Både rettsvitenskap/jus og medisin har ganske høye poengkrav fra videregående. Dette vil selvsagt variere fra studie til studie og fra år til år.

I 2014 lå poenggrensen på medisin for førstegangsvitnemål mellom 57,3 og 60,2. Poenggrensen for ordinært vitnemål lå mellom 66,3 og 67,9. Du kan se denne oversikten på samordna opptak.

For rettsvitenskap/jus var poenggrensen for førstegangsvitnemål mellom 49,6 og 52,6. Poenggrensen for ordinær kvote var mellom 56,8 og 60,3. Disse tallene gjelder femårig rettsvitenskap. Det er også mulig å søke seg inn på bachelor i rettsvitenskap og senere søke seg inn på master, og for disse studiene vil poenggrensene være litt annerledes. Oversikten kan du se på samordna opptak.

Jeg håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 ogVennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb