Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fungerer lønn i læreryrket?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på hvordan læreryrket fungerer og i forhold til lønn? Jeg har lyst til å bli spansklærer på ungdomsskolen og eventuelt flere fag som f.eks samfunnsfag og engelsk? - får man lønn etter hvor mange fag? hvordan fungerer lønnen? -kan jeg være lærer i et fag på ungdomsskole og andre på barneskole? -hvilken studieretning må jeg gå for å bli lærer i disse fagene og språkfag?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

så spennende at du tenker på å bli ungdomsskolelærer!

 

Det er mange måter å bli lærer.

I ditt tilfelle kan det gjerne være aktuelt å utdanne seg til å bli grunnskolelærer. Grunnskolelærerutdanningene er delt inn i to: et studieprogram for 1. til 7 trinn og et studieprogram for 5. til 10.

Hvis du velger 5. til 10. trinn, velger du tre undervisningsfag, og må ha pedagogikk og elevkunnskap i tillegg.

Ulike høyskoler og universiteter vil nok kunne tilby ulike fag. Det er enkelt å få tatt samfunnsfag og engelsk, men spansk er det ikke alle som tilbyr. Du får klikke på linkene og bla gjennom skolenes nettsider.

Hvis du ikke finner noen skoler med spansk, kan du ta et årsstudium i spansk, for eksempel ved Universitetet i Bergen, Universitetet i Tromsø, Universitetet i Agder, Universitetet i Oslo, Høgskolen i Telemark eller Høgskolen i Oslo. Det kan du ta både før og etter lærerutdanningen. Etterpå kan du undervise i det.

Du kan også bli lærer ved å ta en bachelor eller master + ett år med Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU).

For eksempel kan du ta en bachelor eller master i spansk. I løpet av de tre eller fem årene får du også mulighet til å velge noen fag fritt. Nesten som valgfag. Da kan du ta samfunnsfag eller engelsk. Hvis du har 60 studiepoeng (tilsvarende ett år sammenlagt) i for eksempel engelsk eller samfunnsfag, kan du undervise i det.

Over til lønn.

Her kan du se en lønnstabell for lærere. 

Under "adjunkt" ser du lønna for dem med grunnskolelærerutdanning eller bachelor + PPU. Du blir "adjunkt med tillegg" hvis du tar 60 studiepoeng ekstra, slik at du får enda et undervisningsfag. Disse 60 kan du for eksempel ta gjennom et årsstudium.

En lektor har tatt master + PPU eller har gått lektorprogram (5 år). Om du tar 60 studiepoeng i enda et undervisningsfag blir du lektor med opprykk, og får lønn deretter.

Hvis noe var uklart eller vanskelig å forstå, kan du gjerne sende oss et nytt spørsmål. Du kan også spørre rådgiver på skolen din eller skolen du nylig gikk ut av. 

Ellers kan du lese mer om lærer og lærerutdanning her på Utdanning.no.

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb