Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg tjene penger når jeg er 11 år?

Jente
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 11 år og jeg lurer på hvordan jeg kan tjene penger. Jeg vil ikke ta i mot penger fra familien min fordi da får jeg dårlig samvittighet. Jeg er den typen som vil betale selv, har jeg råd, lar jeg ikke mamma betale. Vi har det bra når det gjelder økonomi. Jeg har flere småting på ønskelisten, og mitt mål er å betale selv. Jeg går i 6. Klasse men vi får lov til å handle i kantinen for det. Jeg pleier å alltid ta med mat, men jeg kjøper iste for 22 kr. Jeg vil også ha litt ekstra i tilfelle det blir nødvendig. F.eks. Hvis familien har kjørt langt, ikke har tatt med matpakke, da pleier enten jeg eller mamma å kjøpe sjokoboller på statoil. Da slipper jeg å be om penger. Men jeg vil ikke være barnevakt i tilfelle det skjer noe, og jeg tåler ikke hunder jeg kan gå tur med, så hvordan tjene penger? Finnes det jobber for de under 13? Jeg kan heller ikke selge tingene mine. Kunne jeg gått en handletur for de eldre i leiligheten vi bor i?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Så flott at du ønsker å tjene penger for å betale ting selv. Men du må huske at det er dine foreldres oppgave å kjøpe mat til deg og sørge for at du har det bra helt frem til du er 18 år. Når du er 11 år så skal du ikke trenge å tenke på å kjøpe noe på vegne av familien, for dette er faktisk foresatte sin oppgave. Men jeg skjønner at du kanskje vil tjene noen ekstra penger for å kjøpe ting til deg selv. 

Når du er 11 år kan du dessverre ikke ta noen fast betalte jobber, det kan man først når man har fylt 13 år. Men det er ingenting i veien for å tjene noen kroner på å hjelpe andre. Spør derfor foreldre, onkler og tanter eller naboen om du kan klippe plenen deres, male garasjen, lufte hunden, handle matvarer, vanne blomster og ta inn posten når de er bortreist, eller andre ting. Eller hjelpe naboene dine :)

Les også artikkelen under om aldersgrenser og jobb under svaret. Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb