Hopp til hovedinnholdet

Hvordan får jeg jobb? Jeg har søkt lenge.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinnelig student på 20 år som siden jeg var 16 har forsøkt å skaffe meg arbeid i diverse butikker uten hell. Nå nærmer det seg tid for å begynne og søke etter sommerjobber og jeg har de to siste dagene brukt en del tid på å utarbeide en god søknad. Det jeg mistenker at jeg har gjort feil tidligere er at søknadene mine har vært for generiske og at jeg har gått i den typiske "copy and paste from the internet"-fella. Men siden jeg hovedsakelig har tenkt til å søke på jobber som medarbeider i matbutikker, er det jo dessverre grenser for hvor kreative søknadene mine kan bli, så jeg lurte på om dere hadde noen tips i forhold til dette? På forhånd takk for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Først og fremst - så kjipt at du har søkt så lenge uten å få napp! Alle folk som har lyst til å jobbe burde fått sjansen, spør du oss. Du vet det kanskje allerede, men du er ikke alene om den situasjonen for tiden. Det er tøffe tider i jobbmarkedet, og vi hører om lignende tilfeller hele tiden. Så ikke tenk at det er noe galt eller unormalt med deg, i tilfelle sånne tanker begynner å komme.

Over til tipsene: Ja, vi tror du har helt rett hva gjelder "generisk" tekst i søknaden - dette er noe som veldig mange gjør ubevisst, og som faktisk kan ha mye å si! Den beste søknaden er rett og slett skrevet på "ditt eget" språk, med en stemme du kjenner igjen og nesten kunne hatt til venner. Det er mye bedre med en personlig og varm tekst enn en "profesjonell" tekst med faglige begreper og formuleringer. 

Arbeidsgiver er ute etter å høre om dine kvalifikasjoner og egenskaper selvfølgelig. Men i din bransje er det aller, aller viktigste å være en skikkelig hyggelig, pålitelig person. Tenk når du leser over søknaden: "Fremstår jeg på mitt hyggeligste her? Er jeg en person de kunne tenke seg å spise lunsj med også?" Det føles profesjonelt å være varm og personlig også, så man skal ikke være redd for at man ikke fremstår profesjonelt nok.

Over til spørsmålet ditt: Ja, helt enig at det er vanskelig å være "kreativ" i hva man skriver i en butikksøknad. Det er litt grenser for hva man kan si - man skal tross alt jobbe i butikk, på en måte. Men heldigvis trenger du ikke nødvendigvis å være så veldig kreativ. Det holder lenge med at du er hyggelig og varm, som vi skrev over, og det virker som at du har veldig lyst til å jobbe. Det er den beste måten å skille seg ut på sannsynligvis. 

Man kan si at det er vanskelig å ikke være generisk når man jo må søke mange jobber på rad. Men vi mener likevel at det er fullstendig lov å ha "samme" søknad til de fleste butikkjobbene man søker - men at man allikevel kan være personlig og hyggelig i måten man skriver om seg selv på, og hvorfor man vil jobbe. Da vil det føles mindre generisk uansett.

Siste viktige poeng fra oss: Vi vet ikke hvordan du søker, men husk at den aller, aller beste måten å søke den type jobber i Oslo, er å møte opp i butikker (også de som ikke har utlyst stilling) med CV og søknad, smile, spørre etter sjefen (ikke gi fra seg CV-en til den ansatte i kassa), og spørre om de trenger noen.

Det kan være du gjør det allerede. Og det er også mange butikker som får så mange innom at de foretrekker søknader på mail. Men likevel er det mange nok som liker at du kommer innom, og metoden er så effektiv, at du burde vurdere det. Det hender de får 100 søknader på mail, og da er det vanskelig å skille seg ut. Men hvis de husker deg som den hyggelige jenta de hilste på, kan det telle mye mer enn både erfaringen din og hvordan søknaden din er formulert. Så vi oppfordrer til det :)

Hvis du bor i Oslo er du hjertelig velkommen innom der vi jobber på UngInfo i Møllergata 3, hvis du vil ha veiledning eller råd + søknadsjekk. Det er det vi driver med, og vi har veldig god peiling på det. 

Just in case så legger vi også til et par artikler om jobbsøking og CV-skriving, som du kanskje har god peiling på allerede. Her er en fra UngInfo. Og så ligger det en fra ung.no nederst i svaret.

Viktigste: Du er ikke alene om denne situasjonen. Prøv å ikke la det gå mer ut over motivasjonen din enn nødvendig. Hold ut og stå på, så får du deg en jobb til slutt.

Lykke til :)

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb