Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta to fagbrev?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 16 år. Jeg har planer om å ta fagbrev som bilmekaniker for deretter å gå Y-veien og bli ingeniør. Det jeg lurte på var om jeg kunne blitt elektriker etter fagbrev som bilmekaniker? Hvis jeg går ut andre året på tip kjøretøy, kan jeg selv etter det ta omvalg over til elektro? Og en annen ting. Hvordan starter man f. eks. eget bilverksted? Mener hvor søker man om bedriftslån? Hva må til? Noen anelse på hva man kan tjene på å starte eget bilverksted eller starte for seg selv som elektriker? Takker for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har utdanningsplaner!

Du har rett i at du kan søke på en bachelorutdanning for å bli ingeniør på bakgrunn av relevant fagbrev, uten å ta generell studiekompetanse i tillegg. Det kalles y-veien, her er y-veien mekanikk på HiØ som et eksempel. Bruk utdanning.no for å finne flere alternativer.

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Ved omvalg kan du få utvidet ungdomsretten med ett år, men ikke mer. Hvis du først går vg1 og vg2 på TIP, kan du fullføre vg1 og vg2 på Elektro etterpå innenfor ungdomsretten din. Da blir du kvalifisert for å bli lærling innenfor begge fagområdene, men du har ikke mer ungdomsrett når du skal søke læreplass. Det har betydning for hvor mye tilskudd lærebedriften får for å ta deg inn.

Vi anbefaler at du snakker med rådgiver på skolen din om det du lurer på.

Vi på utdanning kan ikke svare på dette med å starte bedrift, men send gjerne det spørsmålet inn på nytt, så får du svar fra en av de andre svarinstansene.

Lykke til med valg av utdanning!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb