Hopp til hovedinnholdet

Jeg er usikker på hvor mye jeg blir å tjene, hvordan blir det med skatt om jeg tjener over 50 000? 

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Har nettopp fått ny jobb men skal begynne å studere til høsten. Kommer til å tjene rundt 50 000 men usikker på om jeg overgår dette beløpet. Må jeg skatte av alle pengene om jeg tjener rett over 50 000, slik at jeg tjener betydelig mer med 49 000 enn 50 000 i lønn? Finnes det eventuelt noen måte jeg kan sikre meg slik at jeg slipper å gå over dette beløpet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dersom du kommer du til å tjene mer enn 50 000 i løpet av året bør du ha skattekort, og ikke frikort. 

På frikortet kan du tjene opp til 50 000 kroner uten at du blir trukket i skatt. Det gjelder all skattepliktig lønn, sykepenger, feriepenger, fri kost og losji. Det gjelder også alle feriepengene du får utbetalt. Både feriepenger du tjente opp i fjor og som blir utbetalt i år, og feriepenger du får utbetalt hvis du slutter i jobben i år, inngår i frikortbeløpet på 50 000 kr.

Hvis du først har hatt frikort og kommer til å tjene over 50.000, må du søke om nytt skattekort. Det beløpet du allerede har tjent uten å trekke skatt i, tas med i grunnlaget for beregningen av nytt skattekort. Uansett om du først har hatt frikort eller ikke vil den totale skatten bli den samme. Hvis du ikke bestiller nytt skattekort vil arbeidsgiver trekke 50% skatt av inntekten du tjener ut over frikortet.

På nettsiden til dinepenger.no kan du regne ut hvor mye du kommer til å måtte betale i skatt. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Frikort og skattekort

Frikort eller skattekort? (skjermdump skatteetaten.no)

Har du en jobb må du be om frikort eller skattekort. Tjener du mindre enn 55.000,- klarer du deg med å bestille frikort, og behøver ikke å skatte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb