Hopp til hovedinnholdet

Jeg skulker skolen. Hva kan jeg gjøre for å ikke skulke?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 17, og jeg sliter med å gå skolen. Jeg pleide å skulke og jeg vet ikke hvorfor. Jeg er veldig flink med skolearbeidet, og jeg har fått veldig bra karakterer. Jeg skulker hvergang når jeg synes det er kjedelig, og jeg får alltid dårlig samvittighet når jeg gjør det. På 10-klasse hadde jeg 6 dager og 8 timer, VG1 24 timer, VG1 (Tar opp) 10 dager og 60 timer, Nå VG2 1 dag og 3 timer. Jeg vet ikke hvordan jeg skal slutte det, og jeg trenger derfor hjelp. Jeg er redd for at jeg ikke skal få noe jobb, for jeg har tenkt å søke jobb i sommeren.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du skulker skolen når du opplever at det er kjedelig. Det er fint at du får gode karakterer på skolen. Men det er leit at du ikke er motivert og at du kjeder deg. Samtidig er det flott at du ønsker å få deg en sommerjobb neste sommer. Det å få en sommerjobb neste sommer kan være en motivasjon for å ikke skulke skolen. Det å ha lite fravær det siste året vil være fint å ha når en skal søke sommerjobb.

Du skriver ikke om det er for lite utfordringer for deg på skolen og at det er det som gjør det kjedelig, eller om det er kjedelig sosialt. Er det slik at du får for lite faglige utfordringer så kan du snakke med rådgiver eller kontakt lærer om dette. Da kan de gi deg nye utfordringer som du kan strekke deg etter.

Det er viktig og trives på skolen. De fleste skoler har sosiale aktiviteter i løpet av skoleåret. Som elev kan en også engasjere seg i skolemiljøet og vær med på å få i gang sosiale tilbud på skolen. Det å ha venner på skolen er også en faktor som kan spille inn på skulking. Har du venner det så er det fint for vennene dine at du er på skolen. Tenk også over at du går glipp av det som skjer på skolen når du er borte og at du kan bli glemt.

Nå er det veldig fokus på fravær i skolen i forhold til den nye fraværs regelen. Skulker du så kan du risikere å ikke få karakterer i fag. Skulking er ikke gyldig fravær.
Prøv å tenke gjennom hvorfor du er lei skolen. Ingen grunner er dumme eller ubetydelige. Det er en ærlig sak å være lei. Men det er du som må jobbe for å bli motivert. Jeg tenker at det å få en jobb i neste sommerferie kan være en god motivasjon til å ikke skulke skolen. Minst mulig fravær i dette skoleåret er en fin attest å vise frem  når du skal søke sommerjobb.

Det er lurt å sette seg delmål når en skal forandre en vane. Første mål kan være at du ikke har skulke fravær på en uke. Så kan målet bli å ikke ha fravær på tre uker. Det å sette seg små delmål gjør at det kan bli lettere å få ned skulkingen.

Du kan også snakke med lærer, rådgiver eller helsesøster på skolen din om hva det er som kjeder deg på skolen og hvordan du skal bli mer motivert til å være på skolen.

Legger artikler under svaret som du kan lese.

 

Hilsen Helsesøster.

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer

- Jeg har ingen motivasjon til å gå på skolen. Hva gjør jeg?

Gutt sover (colourbox.com)

Jeg orker ikke å gå på skolen og hvis jeg først er der så har jeg ingen motivasjon for å gjøre noe. Nå risikerer jeg å å stryke i flere fag, hva skal jeg gjøre?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer

Tid for å tenke sommerjobb!

Sommerjobb

Det er lurt å planlegge tidlig hvis du ønsker en sommerjobb. Trenger du tips kan du starte med å sjekke ut Ung.nos sommerjobbsider.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Fravær
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om fravær