Hopp til hovedinnholdet

Helgetillegg

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, er en 18 år jente som jobber fast anna hver helg på butikken, spar. Lurte på om jeg da skal få helgetillegg og ettermidagtillegg? Og hvis ja, hvor mye da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Størrelsen på lønn og eventuelle tillegg (helg, natt, helligdag, kveld, smusstillegg m.m.) er en forhandlingssak mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Dette reguleres gjennom avtale - enten internt eller gjennom tariff. Det foreligger altså i utgangspunktet ingen generelle lovfestede lønnsrettigheter for kvelds- og/eller helgetillegg.

Unntaket i fht lønn som er lovfestet, er krav om overtidsbetaling, lønn på 1. og 17. mai og noen allmenngjorte tariffavtaler.  En tariffavtale er en skriftlig avtale mellom en fagforening og en arbeidsgiverforening eller en enkeltstående arbeidsgiver (bedrift) om lønns- og arbeidsvilkår som skal gjelde for partene. Så lenge en virksomhet ikke har inngått en slik avtale, er den ikke bundet av en tariffavtale og vil det være frivillig å følge den.

Hvis du er usikker på om virksomheten er bundet av en tariffavtale eller ikke, kan du ta kontakt med tillitsvalgte på jobben.

Viser det seg at arbeidsgiver ikke er bundet av en tariffavtale og du er misfornøyd med lønnen du mottar i dag, kan du forsøke å reforhandle din lønn med din arbeidsgiver.

Se også vår faktaside om Lønn.
Med hilsen

Svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 815 48 222 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb