Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg flytte ut når jeg blir 16 år?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, ung.no! Jeg er en 15 år gammel gutt som vil søke jobb neste år (blir 16 da) Er det mulig at jeg flytter ut til noen som er over 18 år gamle? Siden jeg er rett og slett lei av moren min. Hun skaper alltid problemer og gjør ting vansklig så jeg har lyst til å flytte ut. Er dette mulig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! 

Hvis vi ser på lovverket, som i dette tilfellet er Barneloven, står det ganske klart at det er foreldrene dine som bestemmer, og som har siste ordet i saken i forhold til om du kan flytte hjemmefra eller ikke når du er 16 år. Du har altså ingen rett til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og mamma blir enige om at du kan flytte før det, er det ingen lov som hindrer deg. 

Samtidig står det også i barneloven at foreldre skal gi barnet stadig større selvbestemmelsesrett med alderen (§ 33). Et utdrag fra lovverket lyder slik: "Etter hvert som barnet utvikles og modnes, skal foreldrene høre hva barnet har å si før de tar avgjørelse om personlige forhold for barnet".

Jeg anbefaler deg derfor å snakke med mamma om at du ønsker å flytte ut. Når du forteller henne dette må du på samme tid si noe om hvorfor du ønsker dette. Da syns jeg du skal tørre å fortelle noe av det du skriver her: At du er lei av å være hjemme og at du føler mamma gjør ting vanskelig for deg. Tenk litt over hva som faktisk skjer hjemme som skaper denne situasjonen, og forsøk å beskrive den for mamma. Så langt du klarer, er det fint om du sier noe om DIN opplevelse og DINE følelser, uten å klage eller kjefte på mamma. Da er det nok størst sjanse for at hun lytter til deg uten å bli mer irritert! Finn gode argumenter for dine egne ønsker og for hva som kan gjøre det bedre. Og ikke minst: lytt til hva mamma har å si fra sitt perspektiv, det er viktig for at dere skal få en god prat. Selv om ikke utfallet blir at mamma lar deg flytte, kan det tenkes at dere får pratet sammen om hvordan dere kan bedre forholdet mellom dere. Det er uansett en god ting!

Jeg ønsker deg lykke til, håper du fikk svar på spørsmålet ditt. Les også artiklene som ligger ved under, de handler om det du tar opp.  

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb