Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med å komme meg på skolen. Er trøtt hele tiden og sover vekk dagene mine. Legene holder på å finne ut av det. Tror jeg har ME. Hva skjer om jeg ikke klarer å jobbe?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, er en jente på 17 år som sliter med å komme seg på skolen, er trøtt hele tiden og sover vekk dagene mine. Legen holder på å finne ut av det. Jeg skal ut i lære til sommeren. Er redd for å ikke klare det, klarer nesten ikke å komme meg på skolen engang. Når vi var ute i praksis i den bedriften jeg har planer om å bli lærling i så besvimte jeg etter noen dager. Det ble for mye for meg, skjønner ikke hvordan jeg skal kunne klare meg i den jobben for resten av livet. Er virkelig ikke i form. Sliter også med sosial angst og er redd for å si dette til legen. Er redd for å ikke klare å jobbe, vil ikke sitte hjemme hver dag for resten av livet, men vet samtidig at jeg ikke klarer å jobbe. Hva kan jeg gjøre? Jeg tror jeg har sykdommen ME, samme som min mor. Skal snart til en nevrolog for å finne ut av dette. Hva kan jeg gjøre når jeg vet at jeg ikke klarer å jobbe? hvilke andre alternativer finnes det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har det strevsomt for tiden og at du er bekymret for hvordan fremtiden skal bli.

Hvis jeg forstår deg riktig så er det mange ting som er utfordrende for deg akkurat nå. Du lurer på om du har ME og det er bra at du skal undersøke dette nærmere. Da vi du få klarere svar og vite hva du skal forholde deg til. Det er slitsomt og ikke vite hva det er som gjør at du ikke har energi!

Du har også sosial angst og store bekymringer for hvordan fremtiden vil bli. Jeg kan forstå at det er mye usikkerhet rundt det og ikke vite.

Jeg vil råde deg til å fortelle fastlegen din at du sliter med sosial angst og bekymringer for fremtiden. Da kan du bli henvist til psykolog og få hjelp for det som er vanskelig.

Det finnes ulike alternativer for tilrettelegging i arbeidslivet og det finnes muligheter til å jobbe redusert hvis man ikke har kapasitet til å jobbe fulltid.

Dette kan fastlegen din fortelle deg mer om.

Av og til kan det være lurt og begynne med små skritt og la veien bli til mens man går. Det å begynne med utredning for ME og få hjelp til å mestre angsten din vil gjøre at du vil få mer oversikt over hva du kan få til å mestre i arbeidslivet etter hvert.

Kanskje det går an å få tilrettelegging for læretiden din? Dette kan du snakke med rådgiver på skolen din.

Du kan også snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Håper du får det bedre snart!

 

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Tilrettelegging på høyskoler og universitet

tastatur rullestol (colourbox.com)

Trenger du ekstra tid på eksamen, hjelpemidler for å få med deg pensum, eller må inngangspartiet til forelesningssalen legges til rette for at du skal komme inn? Her finner du reglene som omhandler studenters rett til tilrettelegging ved høyskoler og universitet.

Les mer

Derfor føler du deg alltid trøtt og sliten

Sovner foran pc'en (colourbox.com)

Føler du deg konstant trøtt og sliten? Da er du ikke alene.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb