Hopp til hovedinnholdet

Trenger jeg en konto til lønn?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg får meg kanskje jobb på en blomsterbutikk, og da lurer jeg på hvordan det fungerer med lønn. Må man ha en spesiell konto som man får lønn på? Hvordan får jeg evt en slik konto? Jeg vet foreldrene mine har oversikt over noen sparekontoer som er mine, men utenom det vet jeg ikke mye om lønn, skatt osv. Skal jeg ha et kontonummer som jeg gir til arbeidsgiver eller lignende? Takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

De fleste arbeidsgivere ønsker å utbetale lønnen til en lønnskonto. Du bør derfor gå i banken og åpne en lønnskonto eller bestille en lønnskonto på bankens nettsider. Til lønnskontoen hører et bankkort/betalingskort som du kan bruke når du handler. Kontonummeret, som består av 11 siffer, oppgir du til arbeidsgiveren din.

Dersom du forventer å tjene mindre enn kr 55 000 i løpet av året bør du bestille et frikort på skatteetaten.no. Frikortet kan enten sendes direkte til arbeidsgiveren din eller hjem til deg selv slik at du kan levere det til arbeidsgiver. Dersom arbeidsgiver mottar frikort blir du ikke trukket skatt av lønn.

Dersom du tror du kommer til å tjene mer enn kr 55 000 dette året bør du bestille et skattekort. Da vil arbeidsgiveren din trekke skatt basert på utfra det skattekortet sier at du tror du vil tjene.

Lykke til med jobbingen!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Frikort og skattekort

Frikort eller skattekort? (skjermdump skatteetaten.no)

Har du en jobb må du be om frikort eller skattekort. Tjener du mindre enn 55.000,- klarer du deg med å bestille frikort, og behøver ikke å skatte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb