Hopp til hovedinnholdet

Jeg trenger tips til hvordan jeg blir skuespiller.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på hvordan man blir skuespiller, eller hvordan kan man delta/bli med i auditions/prøvespillinger? Jeg har lyst til å bli skuespiller, men er litt nervøs med tanken på at hvis det ikke går bra med karrieren, hva skal man gjøre da? (spesielt hvis man tok drama på vidergående og da ikke fikk utdannet seg som noe annet)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du har lyst til dette.

Det er nok fornuftig av deg å tenke at skuespiller ikke er et sikkert yrke, for det er det ikke. Det er mange som ikke får til å leve godt av det. Samtidig er det veldig tidlig for deg å si om du kan leve godt av det eller ikke, og du trenger heller ikke "velge" bort noe ennå! 

Vi vil bare nevne at du kan velge drama på vgs UTEN at det ødelegger noen valg for deg. Du får generell studiekompetanse etterpå, og kan søke på høgskoler og universitet. Så det er ikke sånn at dramalinjen kun er for å satse på å bli skuespiller - det er mer sånn at du får studiekompetanse, med ekstra skuespillerfag som kan være nyttige og inspirerende. Så sjekk ut den muligheten. 

Ellers er det vanlig at mange har skuespillerjobb ved siden av annen jobb, og så eventuelt gjør det til heltidsjobb hvis man får muligheten senere. Konkurransen er stor, så det viktigste er at du får trening og god inspirasjon allerede nå. Meld deg inn i en teatergruppe/undgomsteater/amatørteaterlag, meld deg på dramakurs ved kulturskolen, fritidsklubben, bli med i skolerevy og still opp i Ungdommens kulturmønstring for å få mest mulig erfaring. Å gå på auditions, skuespillerkurs, vise deg fram i lokalmiljøet osv. er dessuten god trening og kan være en døråpner i skuespillerbransjen. I tillegg vil slike erfaringer gi deg bedre trygghet i det å stå på scenen og opptre. På skuespillerforbundets nettside har de en oversikt over aktuelle auditions. 

Det går også an å kontakte NRK og forskjellige produksjonsselskaper for å få vite om det finnes auditions til ungdomsserier eller filmer der ungdom medvirker som skuespillere.

Skaff deg erfaring og øv deg mest mulig, så finner du lettere ut av om dette er noe du vil utdanne deg innenfor senere.

En del velger utdanningsprogrammet musikk, dans og drama på videregående. Dette er en fin måte for å finne ut av om drama er det man vil satse på videre. Det er imidlertid ikke noe krav om at man må velge musikk, dans og drama på videregående for å bli skuespiller. Du kan altså fint søke utdanning som skuespiller senere, selv om du velger et annet utdanningsprogram på videregående.

Det går også an å ta et år på folkehøgskole etter videregående. Flere folkehøyskoler tilbyr linjer som skuespillerteknikk, film, drama, revy, teater etc. Dette er en fin måte for å skaffe seg erfaring, og for å finne ut om dette er en utdanningsvei man kan tenke seg videre.

Når du blir eldre fins det også mange skuespillerutdanninger på høgskole/universitet. Du kan lese mer på utdanning.no.

Vi syns det høres ut som en spennende interesse du har, og at det er lurt å tenke at du kan kombinere denne interessen med andre ting nå i starten. Hvis du har ordentlig talent og flyt etterhvert, så kan du bestemme da om du klarer å leve av det eller ikke. 

Lykke til - vi legger ved en relevant artikkel under svaret! 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skuespiller – drømmeyrke eller bare fjern drøm?

Skuespiller

Drømmer du om å bli skuespiller? Du er ikke alene. Kampen om både studieplasser og jobber er hard, men vi gir deg noen tips som kan hjelpe deg på veien.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb