Hopp til hovedinnholdet

Det er vanskelig å få jobb, og jeg får ikke alltid lommepengene mine.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har prøvd å få jobb veldig lenge nå men det nytter ikke, da jeg er under 18, har ingen erfaring, og det ikke er så mange ledige stillinger her jeg bor. Jeg skal egentlig få 600 kroner i måneden av mamma, men hver måned sier hun ''vent til lønning'' og deretter ''vent til jeg får bidrag på slutten av måneden'' men jeg får det jo aldri! Jeg får kanskje månedspenger en gang per 3-4 måned. Og da er det vanligvis 400-500, ikke 600. Jeg får heller aldri kjøpt nye klær som jeg trenger, barbersaker, sminkefjerner, eller andre ting jeg trenger som mamma spesifikt sa at hun skulle betale for utenom månedspengene. Jeg har ikke fått nye klær på 6-7 måneder. Nå har får jeg ikke penger fra noe som helst, eller ting jeg trenger. Så jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Pappa bor langt unna så jeg får ikke penger fra han, og det er ikke mulig med småjobber rundt omkring. Jeg får forresten heller ikke betalt for å rydde eller sitte barnevakt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Du høres ut som du er veldig moden, tålmodig og pliktoppfyllende, og vi skjønner godt at du har disse spørsmålene. 

Vi kjenner jo ikke deg eller moren din, og vet ikke hvilken økonomisk situasjon dere har. Det er ofte at en forelder ikke har så god økonomi, og ikke klarer å gi barnet så mye hjelp eller penger som forelderen egentlig har lyst til. Vi kjenner dere jo ikke. Men vil du si at det virker som at moren din har lyst til å gi deg penger, men glemmer det litt? Eller er det mer sånn at hun kanskje ikke har pengene, men syns det er vanskelig å si det?

Vi vet heller ikke hvor mye dere har snakket om dette, men det høres ut som veldig lurt å ha en åpen samtale om dette. Du kan fortelle henne at du syns det er vanskelig å ikke vite når du får lommepengene dine, og at du hadde trengt mer stabilitet. Prøv å se om dere finner en løsning hvor det blir bedre.

Du kan også ta kontakt med skolehelsetjenesten eller sosiallærer for å ha en samtale med mamma. Du nevner at faren din bor langt borte, men kanskje det er en mulighet at han snakke med moren din om dette? Eller hvis du forteller ham hvordan det er, at han kan hjelpe litt til? Tenk i hvert fall gjennom dette.

Du skriver også at du har søkt mange jobber. Dette er du ikke alene om, og det er ikke så lett å få når man er under 18. Men det viktigste er å ikke gi opp, og på sikt så hadde det jo løst veldig mye for deg! Det aller beste jobbtipset er å gå innom sjefene/stedene selv, smile og spørre pent om de har noe ledig til deg. Det er også en god idé å tilby dine egne tjenester til naboer og andre i strøket. Du skrev jo at du hadde sittet mye barnevakt og ryddet. Kanskje du kan henge opp lapper i strøket hvor du tilbyr deg å sitte barnevakt for naboer etc? Vi har skrevet mye om å søke jobb her på ung.no, så vi legger ved noen av de beste artiklene under svaret.

Vi syns du er tøff som søker så mange jobber, og du kommer til å få napp til slutt. Vi syns også det høres ut som at du og moren din bør ha en god samtale rundt dette, og prøve å lage noen avtaler. Hvis du syns det er vanskelig, kan du snakke med helsetjenesten på skolen din om dette, og hvordan du kan gå frem.

Vi ønsker deg veldig lykke til!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du den første jobben din

Avisbud (foto: ung.no)

"Jeg vil ha en jobb, men er litt sjenert og tør ikke bare gå å spørre om jobb." Mange som aldri har hatt jobb før spør oss om hvordan de skal gå fram for å finne en jobb. Her får du noen gode tips!

Les mer

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb