Hopp til hovedinnholdet

Kan man søke seg inn på medisinstudiet og jobbe som lege med brudd på straffeloven § 162?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Kan man søke seg inn på medisinstudiet og jobbe som lege med brudd på straffeloven § 162? Vet det skal legges fram en begrenset politiattest, men er usikker på om dette blir synlig der

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Kravet om politiattest er hjemlet i lov om universiteter og høgskoler § 4-9. Vilkåret er enten at du kan komme i kontakt med mindreårige som del av klinisk undervisning eller praksisstudier eller at det er særskilte regler om politiattest for bestemte typer yrkesutøving. Krav til politiattest er også omtalt i forskrift om opptak til høgre utdanning, kapittel 6.

Politiattesten skal inneholde sjekk mot de paragrafene i straffeloven som til enhver tid er listet opp i politiregisterloven § 39. Hvor lenge reaksjonen skal fremgå på politiattesten og ved hvilken straff, følger av politiregisterloven § 40.

Hvis du er dømt etter den gamle straffeloven § 162 om narkotika, er den listet opp som en av bestemmelsene i § 39. Da blir det avgjørende hvilken straff du fikk, hvor lenge det er siden lovbruddet og hvor gammel du var ved lovbruddet. Selv om forholdet eventuelt vil fremgå på politiattest, kan du ta kontakt med studiestedet og høre om forholdet blir avgjørende for din mulighet for å studere medisin.

Er du dømt etter ny straffelov § 162, brudd på identifikasjonsplikten, vil det ikke fremgå på politiattest. 

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Disse yrkene og utdanningene krever politiattest

Politimann (colourbox.com)

Det er svært mange forskjellige lover og forskrifter som avgjør hvem som kan kreve politiattest. Listen du ser her, inneholder derfor bare noen eksempler på slike yrker og utdanninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb