Hopp til hovedinnholdet

tjene penger uten at det tar for mye av tiden min

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har tenkt til å kjøre scooter neste år, men jeg har hørt at det er dyrt med alt av forsikring, årsavgift, service osv. Jeg har lyst til å få meg jobb for å betale utgiftene, men jeg har egentlig ikke kapasitet til det. Hva kan jeg gjøre for å tjene penger uten at det tar for mye av tiden min?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


For å ha penger nok kan du kanskje kombinere jobb med sparing.

Når man er mellom 13 og 15 år så kan man ta lettere arbeid, som lagerarbeid, rydde- og pakkearbeid eller vareopptelling i butikk. Så lenge jobben ikke går utover helsa eller skolen, så kan man i prinsippet jobbe de fleste steder.

De fleste jobber som er aktuelle for ungdom får man likevel gjennom noen man kjenner. Fortell derfor alle at du er på leting etter jobb: Foreldre, venners foreldre, foreldres venner, slekt, naboer, lærere, skolekamerater osv. Spør disse om de vet om noen som trenger hjelp til noe. Mulighetene er mange, så det gjelder å tenke kreativt. Ofte er de første jobbene man får småjobber, som å hjelpe til med hagestell, klippe plenen, passe undulaten mens naboen er på ferie, male gjerdet, passe barn, rengjøre hus eller handle inn matvarer.

Tips til jobbjakten:

  • Heng opp lapper på butikken, Posten, biblioteket osv., der du skriver at du ønsker en jobb ved siden av skolen og hvilken type jobb du ser for deg. Skriv gjerne litt om deg selv også.
  • Ta deg en runde i nabolaget, og spør dem du vet om som kanskje kan vite om steder de trenger din hjelp.
  • Gå innom steder, som butikker eller lignende, eller ring dit du kan tenke deg å jobbe. 

Les mer i artiklene under svaret for å få noen tips på veien til å finne en jobb og tjene penger.

For å bruke mindre penger og spare til noe spesielt, bør man også lage et budsjett. Budsjettet er en oversikt over hvor mye penger man tjener/har, og hvor mye penger man må bruke. Budsjettet behøver ikke å være så komplisert. Ta et A4-ark, og skriv en lang strek midt på arket slik at det deles i to. På den ene siden av streken skriver du under hverandre alle inntektene den neste måneden. Dette kan være lønn for småjobbing, ukepenger hjemmefra, penger du år i bursdagsgave, penger du har på bankkonto osv.

Regn sammen alle inntektene, og skriv totalsummen nederst på arket. På den andre siden av streken skriver du opp alle ting du tenker å bruke penger på den neste måneden og hvor mye hver ting koster. Regn sammen alle summene og skriv totalbeløpet nederst på arket. På denne måten vil du se hvor mye penger du kan få/ha, og hvor mye penger du vil bruke.  Hvis du skal spare, må beløpet du bruker være mindre enn beløpet du får inn.

Heng budsjettet på veggen slik at du ser det hele tiden. Hele måneden må du forholde deg til dette budsjettet. Ikke kjøp noe som ikke står skrevet opp på budsjettet.

Lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hvordan spare lommepengene dine

Mynter (colourbox.com)

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Jobbjakt
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om jobbjakt