Hopp til hovedinnholdet

UB-tillegg

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurte bare på hvordan det fungerer med tillegg (eller UB) gjennom Tarifflønn. Jeg er deltidsansatt på Rema 1000 og ønsker å finne ut hvor mange timer man må jobbe i uken for å få tillegg ved siden av timelønnen. Eller har man krav på tillegg uavhengig av hvor mange timer man jobber i uken? Jeg pleier vanligvis å havne på 10 timer i uken. Noen ganger litt over.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Størrelsen på lønn og eventuelle tillegg for ubekvem arbeidstid (UB-tillegg) er en forhandlingssak mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.  Dette reguleres gjennom avtale - enten i din arbeidsavtale eller gjennom tariffavtale. Loven gir med andre ord ikke rett på ub-tillegg. Det skal fremkomme av din arbeidsavtale om dere følger en tariffavtale. Eventuelt kan du sjekke med arbeidsgiver eller tillitsvalgt dersom dere har det. 

Merk at alle har krav på tillegg for overtidsarbeid. Overtid er arbeid ut over lovens grenser for alminnelig arbeidstid, i utgangspunktet 9 timer/døgn og 40 timer/uke. Jobber man mer enn dette, jobber man som utgangspunkt overtid, og skal få et overtidstillegg på minimum 40 % av lønnen.

Med hilsen

Svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om lønn og feriepenger

Pengesedler, 200-lapper (Foto: Colourbox.com)

Aldri hørt om tariff, feriepenger eller lønnsslipp? Da bør du lese dette.

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb