Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg flyvertinne? Hva tjener man?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går i niende klasse nå, og jeg ønsker å bli flyvertinne når jeg blir stor. Jeg vil dra på de lange reisene, som New York og Tokyo!<33 Men hvilke type karakterer må jeg ha på videregående? Da tenker jeg ikke på snitt og sånt, men liksom må jeg ha mange 6’ere eller 5’ere osv. Og hva må jeg ta av linjene? Hvor mye tjener en flyvertinne som reiser rundt hele verden?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei, og takk for spørsmålet ditt! Her høres det ut som at du har mange og gode tanker om fremtiden din! 

Flyvertinne, eller kabinbesetning som det kalles nå, er nok et veldig spennende og annerledes yrke. I stedet for å dra til samme arbeidsplass hver dag, flyr du rundt omkring på jorden :)

Du kan lese om å bli kabinbesetning på utdanning.no. Der står det mye nyttig og god informasjon. Det er ikke sånn at du må ta en spesiell linje på videregående, eller at du må ha fått spesielle karakterer. 

De ulike flyselskapene har som regel egne kurs, hvor de lærer deg opp til å bli kabinbesetning. Disse kursene kan variere i tid, men ta f.eks en måned. Så du søker på jobb som kabinbesetning, og hvis du får jobben, så begynner du på kurset. 

Opptakskravene til kurs og opplæring varierer fra selskap til selskap. Generelt er det nødvendig med normalt syn, god fysisk og mental helse, plettfri vandel og gode engelskkunnskaper. Det pleier som sagt ikke å være påkrevd med en spesiell videregående linje, eller spesielle karakterer i fag - men det kan være påkrevd at du har fullført videregående skole og fått vitnemål. Det kan også være en bra med erfaring innen reiseliv, service og lignende. Når tiden nærmer seg for deg, er det en god idé å kontakte flyselskapene selv og spørre dem om dette. Du kan se link til de ulike flyselskapene her hos utdanning.no.

Om lønn

Det er alltid litt vanskelig for oss å svare riktig på lønn, for vi har ikke alltid innsikt i det, og dessuten varierer også lønn innenfor de forskjellige bransjene. For eksempel kan du få mer lønn etterhvert i en bransje ut i fra hvor lenge du har jobbet, hvor mye erfaring du har, osv. Og i tillegg kan det komme overtidsbetaling hvis du jobber sene timer for eksempel - noe som fort kan skje som kabinbesetning! 

Vi kan altså ikke gi et kjempegodt svar, men på utdanning.no står det oppgitt at kabinbesetning tjener 385.200,- i året, eller 32.100,- i måneden. Dette er en slags gjennomsnittslønn, som betyr at det går an å tjene mer og mindre, avhengig av de ulike faktorene. Dette er også noe du kan spørre flyselskapene om når det nærmer seg!

Alt i alt så høres det ut som at du har spennende planer, og at du er veldig motivert! Så det blir spennende å se hva du får lyst til å gjøre når du blir eldre. Vi anbefaler deg å lese så mye som mulig på utdanning.no, og snakk gjerne med rådgiver på skolen din om dette! 

Vi er sikre på at du har gode muligheter for å bli kabinbesetning, og at du har gode muligheter til å reise og se verden generelt! 

Så vi ønsker deg veldig lykke til. Bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Poeng utdanning

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb